ministar zdravstva

Beroš: Imamo novog bolesnika u Varaždinu. Pijte vodu iz vodovoda!

08.11.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Zbog trovanja nakon navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića provode se analize, a u istragu su se uključili policija i Državni inspektorat. Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu ujutro komentirao je slučajeve trovanja koji su potresli zemlju

Beroš je kazao da sve institucije rade svoj posao i da je zdravstveni sustav spreman za ove izazove, a postupa se prema predviđenim protokolima te je pravodobno obaviještena policija, kao i sva druga nadležna tijela.

'Imamo nekoliko novih bolesnika kod kojih postoji sumnja na ozljeđivanje kemijskim elementima. Četiri su zaprimljena u KBC-u Zagreb, jedan u bolnici Sestre milosrdnice je na opservaciji i jedan je u Varaždinu', kazao je Beroš.

Naveo je da su svi s lakšim simptomima, imaju blaže ozljede i bit će danas pušteni kućama. Također je naglasio da se tek treba utvrditi jesu li njihove ozljede vezane uz konzumaciju pića.

'Možemo reći da je dvoje od svih navedenih dovedeno u vezu s konzumacijom određenih pića, a za ostale je to potrebno sagledati. Mjesta panici nema, ali oprezu ima', dodao je.

Na pitanje zašto se čekalo s obavještavanjem javnosti o tome, ministar je kazao da su čekali nalaze.

'Kada smo saznali za pojavu novih slučajeva u Zagrebu, tada smo izašli u medije. Izašli smo kada smo procijenili da postoji opasnost, a na temelju jednog slučaja u Rijeci ta opasnost nije postojala', kazao je ministar Beroš. Nije bilo potrebe da se diže panika, dodao je.

Osvrnuo se i na poruke koje su se proširile društvenim mrežama. Ministar je kazao da su se u javnost puštale i lažne informacije i da to treba provjeriti.

Beroš je kazao da zaprimljeni bolesnici nisu konzumirali iste napitke.

'Neki su čak konzumirali slane štapiće', otkrio je ministar Beroš, što znači da se može raditi o sugestibilnosti.

Dok se sve ne raščisti, preporučio je da se pije voda iz vodovoda.

Odbacio je primjedbe da se nije reagiralo na pravi način jer su inicijalne informacije bile lažne.

'U toj prvoj poruci na društvenim mrežama govorilo se da postoji nekoliko slučajeva, a danas znamo da u Rijeci imamo samo jedan slučaj trovanja', istaknuo je ministar Beroš.

U svim slučajevima pojave ozlijeđenih u različitim bolnicama pravodobno je, ističe, obaviještena policija, kao i sva ostala državna tijela, i DORH i DIRH. Ako je procjena takva da treba biti uključena i SOA, bit će uključena, zaključio je Beroš.

Uzorci spornih napitaka poslali su na analizu i rezultati se još čekaju.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'