imao i poruku za antivaksere

Beroš apelira: 'U avionu biste da vas vozi pilot. U restoranu da kuha kuhar. Slušajte struku!'

16.09.2021 u 20:26

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš na RTL-u je govorio o "svojim porukama antivakserima", o tome očekuje li prosvjede kao u Sloveniji, o tome kako će Hrvatska izdržati...

'Želio bih apelirati na zdravi razum. Naime, kao kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot, a kad odemo negdje na ručak, željeli bismo da nam kuha kuhar, tako isto odgovore na ovaj globalni izazov moramo prepustiti struci. Jedino je struka ta koja može definirati naš odgovor na kretanje virusa. Ukoliko je HZJZ donio jasne upute koje se odnose na suzbijanje širenja COVID infekcije u školama, moramo ih se pridržavati. To je ujedno i stav europske i svjetske zajednice. Dakle, maske koje su komplementarne drugim mjerama, a to je održavanje distance i higijena, one apsolutno štite od širenja virusa', komentirao je Beroš slučaj Krapinske toplice i Sinj za RTL.

Upitan trab li ukinuti sve mjere, Beroš odgovara: 'Kada je 4. val tu, mislim da ova igra ima svoja pravila. Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera. Naime, jasno se zna kada se o tome može razmišljati. Pogledajmo Dansku, Englesku, Portugal. Postigli su procijepljenost veću od 80 posto i žive gotovo normalno. Isto smo mogli postići i mi, međutim nismo. Moramo se zapitati zašto i zašto ne želimo povratak u staro normalno. Cijepljenje je pravi izlaz iz te krize. S tim da bih želio naglasiti - imamo jako dominantnu delta varijantu. Kada je cjepivo dizajnirano, ono nije dizajnirano za tu novu varijantu. Rekao bih da čitava svjetska populacija ima iznimnu sreću što od mutacije štiti, ali ne onako kako smo mislili, ne onako kao što će štititi ono novo cjepivo koje će biti dizajnirano upravo za delta varijantu. Htjedoh reći da imamo sreću kao svjetska populacija jer moglo dogoditi da cjepivo ne djeluje na nove varijante. Tada bismo bili izloženi novoj pogibelji.'

COVID potvrde u zdravstvenom sustavu kreću od 1. listopada. Koliko će trajati prijelazno razdoblje, upitan je Beroš.

'Teško je reći u ovom trenutku, ali na početku bih želio nakon svih komentara koji se sreću medijskom prostoru, reći da nas COVID potvrde ne dijele. One nas ujedinjavaju u zajedničkom cilju osiguravanja sigurnosti u sustavu. Ne vidim alternativu u ovom trenutku. Kao čelnu osobu tog resora, zadatak mi je osigurati optimalne uvjete za liječenje bolesnika. Razmišljali smo o prijelaznom periodu, koliki će biti to u ovom trenutku ne mogu reći. Ne bih želio da itko to plaća iz svog džepa. Sigurna mogućnost je cijepljenje. Prema tome ne vidim razloga, poglavito oni koji rade u zdravstvenom sustavu koji bolesnicima mogu prenijeti infekciju, da se ne žele cijepiti. Ali imaju alternativu. Nismo uveli obavezu, nismo željeli izazvati revolt. Svima smo željeli omogućiti različite opcije da dođu na posao zadovoljavajući osnovne uvjete', poručuje ministar zdravstva, dodavši da se zasad ne planira uvesti obvezno cijepljenje za zdravstvo.

Što se tiče covid potvrda u socijali i školstvu, Beroš kaže da se o širenju upotrebe potvrda može razmišljati kada se stekne neko iskustvo i da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Komentirao je i situaciju u Sloveniji i Italiji. 'Mi smo taman strogi onoliko koliko treba biti. Vidjeli smo da naše mjere daju rezultate, osigurali smo turističku sezonu, ali isto tako želimo osigurati i mirnu jesen. Vrlo smo jasni u tom kontekstu. Slike iz Slovenije i Italije me rastužuju, potpuno je jasno da ova pandemija traje već godinu i pol i utječe na psihu i mnoge sociološke elemente, no cilj nekada ipak ne opravdava sredstvo, a pogotovo kada je to sredstvo nasilje. Stoga, kada osobna prava ugrožavaju prava drugih, poglavito na zdravlje i život, onda je ta borba za osobna prava po meni besmislena', kazao je.

Imao je i poruku za antivaksere. 'Imam svoju djecu, razmišljao sam o učincima cjepivima, međutim pitao sam struku. Dali su mi jasnu garanciju da je scjepivo djelotvorno. Stoga razumijem druge, ali oni moraju razumjeti sve nas skupa. Mi necijepljenjem, ako ništa drugo omogućavamo taj rezervoar gdje virus može cirkulirati i ponovno mutirati. Kada je tome kraj? Europske velike nacije postižu taj nivo procjepljivanja. Ništa se loše ne događa osim što se vraćaju na normalan život. Razumijem i druge, međutim, na takvoj sam poziciji da mi je briga za zdravlje hrvatskih građana najvažniji zadatak. Ne očekujem prosvjede kao u Sloveniji, međutim, očekujem nekakve prosvjede. Ali moramo staviti sve u određeni kontekst', poručio je.