MITO I KORUPCIJA

Bernie Ecclestone na rubu ponora

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 09:30
  • Objavljeno 05.07.2012 u 06:39
Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon što je osramoćeni bivši bankar Gerhard Gribkowsky osuđen zbog uzimanja mita od 44 milijuna dolara, njemački tužitelji se spremaju optužiti osobu koja je bivšem članu uprave Bayerische Landesbank (BLB) navodno dala taj novac. Riječ je o šefu Formule 1 Bernieju Ecclestoneu. Ipak, mediji upozoravaju da bi se Ecclestone mogao izvući, kao i mnogo puta dosada

Suđenje bivšem uglednom bankaru Gerhardu Gribkowskom, nekoć članu uprave Bayerische Landesbank, trajalo je čak četrdeset dana. Trebalo je proći kroz sve njegove sumnjive poslove, zbog kojih je Gribkowsy proveo godinu i pol dana u istražnom zatvoru, da bi se na kraju slomio i priznao da je 'u suštini sve istina' što mu se stavlja na teret. A suština je sljedeća: Gribkowsky je od šefa Formule 1 Bernieja Ecclestonea primio 'brdo novca', kako se bankar izrazio, točnije 44 milijuna eura. Naravno, Gribkowskog nije odjednom uhvatila grižnja savjesti pa je sve odlučio priznati kako bi iskupio svoje grijehe, nego mu je minhenski sudac sugerirao da će dobiti manju kaznu, od sedam do devet godina zatvora, ako odluči priznati da su navodi optužnice istiniti.

Gribkowsky je bio optužen za primanje mita, varanje na porezima i nesavjesno poslovanje, a sve je započelo kada mu je Bernie Ecclestone 2005. godine u svojem londonskom uredu rekao da će mu 'sada objasniti kako stvari u životu stoje' – bankar je trebao, protivno pravilima poslovanja, prodati udjele u Formuli 1, za što mu je Ecclestone obećao zaposlenje na mjestu svojeg savjetnika, te milijune dolara provizije. Gerhard Gribkowsky ih je i dobio, ili direktno od Ecclestonea ili preko njegove kvazihumanitarne fondacije Bambino (koja se nominalno bavi pomaganjem obiteljima).


Preko fondacije Bambino je Gribkowskom ponuđen savjetnički honorar između 'pola milijuna i 50 milijuna eura', kako otkriva njemački tjednik Der Spiegel, a bankar je na sudu rekao da mu je tek tada postalo jasno da 'sjedi između stolica' te se 'nalazi na tankom ledu'. Iako se kroz razne malverzacije Gribkowsky trudio sakriti mito koje je s vremenom dobio, njemački istražitelji su mu ušli u trag, pa je bivši bankar, kojega se onda odrekla i BLB, propao kroz tanki led i završio u zatvoru. Isprva se izvlačio, da bi konačno shvatio kako je u bezizlaznoj situaciji, pa je sve priznao za manju kaznu.

Njegovo priznanje znači da sada više ni Bernie Ecclestone ne može uvjerljivo demantirati svoju umiješanost u korupciju, koju je sam i potaknuo zbog svojih poslovnih interesa. Jasan je u završnoj riječi bio i tužitelj Christoph Rodler, koji je naglasio da se Ecclestone 2005. zabrinuo kako će izgubiti kontrolu nad Formulom 1, 'svojim životnim djelom', te je baš on Gerhardu Gribkowskom ponudio višemilijunski iznos mita. Ecclestone je tako kupio bankara čiji je zadatak bio prodaja udjela u Formuli 1, samo što je sada sve radio po Berniejevim uputama.

Ipak, sve to ne znači da bi se britanski državljanin Ecclestone mogao uskoro naći pred njemačkim ili britanskim sudom. Ovaj vitalni 81-godišnjak zasigurno neće uskoro otputovati u Njemačku, gdje bi mogao biti uhićen, dok će se protiv mogućeg izručenja boriti svim sredstvima, kojih ima u milijardama. Ecclestone pak tvrdi da je 'žrtva pohlepnog bankara' te da je Gribkowskom 'iz straha dao milijune' te ga zaposlio kao savjetnika! Tužitelj Rodler pak kaže da je teško povjerovati da je jedan iskusni i beskrupulozni biznismen poput Ecclestonea mogao biti tako laka žrtva jednog minhenskog bankara.

U svakom slučaju, Bernie Ecclestone se sada nalazi u viziru njemačkog pravosuđa, pa se postavlja i pitanje može li uopće ostati i dalje šef Formule 1. S druge strane, čelni ljudi Formule 1 su preživjeli razne skandale, među njima i orgije s prostitutkama u nacističkim odorama. Zato se ne treba iznenaditi ako i sada sudski potvrđena priča o mitu od 44 milijuna eura bude samo još jedna usputna smetnja u poslovima Bernieja Ecclestonea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi