LINIĆA PODRŽAVA I JURJEVIĆ

Bernardić uoči GO-a: Mržnja se može pobijediti samo ljubavlju!

06.06.2014 u 13:03

Bionic
Reading

Kao i jučer, većina je SDP-ovih saborskih zastupnika danas izbjegavala novinarska pitanja o sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora. Hrabrosti da stanu pred novinare i s njima popričaju dulje od par sekundi imali su samo šef zagrebačkih SDP-ovaca Davor Bernardić i jedan od najpoznatijih splitskih SDP-ovaca Marin Jurjević, koji su jasno dali do znanja na čiju će stranu sutra stati

'Sve što imam za reći, reći ću na Glavnom odboru', bio je standardni odgovor SDP-ovaca posljednja dva dana. Tako je bilo i jutros u Saboru, kada su članovi glavne vladajuće stranke uglavnom izbjegavali kamere i novinare. 'Dobar dan, dobar dan', bilo je sve što je novinarima rekao Ivan Račan, dok je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić samo dobacila: 'Vidimo se sutra u 10!'

'Očekujem konstruktivnu raspravu i postupanje po statutu', kratko je rekla novinarima SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Na pitanje treba li glasovanje na Glavnom odboru o isključenju Slavka Linića biti javno ili tajno, zadarska SDP-ovka rekla je da je uvijek bilo javno, no da će se sve raditi po Statutu.

Upitana kako po pitanju isključenja Linića razmišlja zadarski SDP, Antičević Marinović je rekla: 'A ne znam, svatko razmišlja svojom glavom.'

Ima li zagrebački SDP jedinstven stav po pitanju Linićeva isključenja, šef zagrebačke organizacije Davor Bernardić nije htio odgovoriti.

'Oko ozbiljnih stvari prvo razgovaram sa svojim kolegama. Zagrebačka organizacija uvijek ima stav, i ono što je jako važno, svaka osoba u SDP-u ima integritet, ali i odgovornost. To vrijedi za sve', rekao je Bernardić.

Nije htio odgovoriti hoće li podržati prijedlog da se glasa tajno, ali je jasno ponovio što uopće misli o prijedlogu za isključenje Linića.

'Mislim da politički obračuni i bilo kakva izbacivanja nikome nisu ništa dobro donijeli. Kao što je rekao Ivan Pavao II., mržnju se može pobijediti samo ljubavlju', zaključio je Bernardić.

Na Linićevu stranu jasno se postavio i splitski SDP-ovac Marin Jurjević.

'Ja mogu kazati kako ja dišem, a kako drugi iz splitskog SDP-a dišu, oni će pokazati sutra. Što se mene tiče, moram kazati, nije to nikakva tajna baš prevelika... Dakle, za mene, što bi se reklo, suprema lex tj. vrhovni zakon ili onaj najviši zakon je zaštititi interes SDP-a, a sve moje dugogodišnje političko iskustvo, sva moja odanost prema SDP-u, sve što znam o politici i sve ono što želim zaštititi u SDP-u govori mi i nalaže mi da postupim u skladu sa svojom savješću tj. da glasam za to da moj kolega Linić ostane član SDP-a', jasno je rekao Jurjević.

Upitan treba li glasanje o izbacivanju Linića biti javno ili tajno, Jurjević je rekao: 'Što se mene tiče, nema nikakvih razloga da to i javno ne kažem. Svakako je tajno glasovanje demokratskiji oblik odlučivanja i sve drugo su samo zamagljivanja. Može se izglasati da ne bude tajno glasanje i OK odluka i ta, ali osobno se zalažem za tajno glasanje, ali svoj stav ne krijem.'

Novinare je zanimalo i smatra li Jurjević da bi moglo doći do raskola u SDP-u. 'Ne radi se tu o raskolu. Situacija je ta da će se ljudi prema svojim uvjerenjima opredjeljivati. Mislim da je interes stranke da Linić bude član, da nastaviti biti član, jednostavno, dakle, iz moje logike i razumijevanja demokracije u stranci, a i iz moje logike razumijevanja što je to SDP, što bi trebao biti i što će biti SDP', poručuje Jurjević.