koronavirus

Bernardić: Suspendirati sve javne nabave i zapošljavanja u državnoj i javnoj upravi

24.03.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je u utorak ograničavanje trošenja državnog novca, tako da se suspendiraju sve javne nabave i zapošljavanja u državnoj i javnoj upravi, jer Hrvatskoj sada treba svaka kuna za socijalno ugrožene i bolesne, za zdravstvo i isplatu mirovina

'Nužno je ograničiti trošenje državnog novca, posebno na besmislene i skupe javne nabave, jer nam treba svaka kuna za socijalno ugrožene, bolesne, za funkcioniranje zdravstva i isplatu mirovina', poručio je Bernardić s virtualne konferencije za novinare.

Vladi stoga predlaže otkazivanje ugovora o nabavi za usluge koje nisu u funkciji borbe protiv koronavirusa i suspenziju svih planova zapošljavanja u državnoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama, osim u djelatnostima nužnim za borbu protiv epidemije, poput zdravstva, policije i vatrogastva .

Također bi trebala donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja parafiskalnih nameta, barem onih najvećih dok traje kriza, istaknuo je čelnik SDP-a.

Kako bi se ublažile posljedice krize na gospodarstvo, SDP će predložiti izmjene Zakona o porezu na dobit po kojima se u ovoj godini ne bi plaćala akontacija poreza na dobit, jer dobiti neće biti, kao i izmjene Zakona o PDV-u kako bi se PDV plaćao u mjesecu u kojem je faktura na koju se odnosi naplaćena.

Državne dužnosnike na minimalac

SDP će predložiti izmjene Zakona o plaćama dužnosnika po kojima bi sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim ministra zdravstva Vilija Beroša, radili za minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi kriza.

Bernardić je poručio da će SDP i dalje inzistirati na dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojim bi se barem jednom roditelju osigurao plaćeni dopust kako bi mogli provoditi vrijeme s djecom koja ne idu u škole.

Podsjetio je da su još prije dva tjedna pozvali na uvođenje rigoroznijih mjera i omogućavanje većeg broja testiranja radi efikasnije borbe protiv širenja epidemije, a to je i stajalište Svjetske zdravstvene organizacije.

'Testiranje još uvijek nije omogućeno svima već samo onima s teškim simptomima. Hrvatska je na četiri milijuna stanovnika napravila tek nešto više od 2000 testiranja dok ih je, primjerice, Slovenija provela 15 puta više. Od svih testiranih u ovom trenutku 13 posto ima virus, što je velik postotak', naglasio je Bernardić.

Upozorio je da krizu pokušavaju iskoristiti razni profiteri, pogotovo na cijenama hrane i medicinske opreme. "Sve nadležne institucije moraju se odmah početi baviti slučajevima u kojima pojedinci žele iskoristiti građane. Profitiranje na tuđoj nesreći u kriznim vremenima, bilo da se radi o ratnom stanju ili pandemiji, nećemo tolerirati", istaknuo je.

Također je pozvao Vladu da donese poseban zakon o saniranju posljedica potresa u Zagrebu i okolici, kako bi se obnovili oštećeni domovi i građani se što prije mogli vratiti u njih.

Podsjetio je da je bivša SDP-ova Vlada nakon velike poplave u Gunji brzo intervenirala i donijela poseban zakon o Gunji, zahvaljujući kojem su brzo obnovljeni potopljeni domovi.