NEZADOVOLJSTVO NA TERENU

Bernardić popustio pod pritiskom, SDP-ovi lokalni izbori do kraja godine

13.09.2017 u 18:10

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić po svemu sudeći popustit će pod velikim pritiskom članstva i pristati na unutarstranačke izbore na lokalnoj razini do kraja ove godine, premda ih je namjeravao odgoditi do idućeg ljeta. Kako tportal doznaje, odluka o tome trebala bi se donijeti na sjednici Predsjedništva SDP-a za dva tjedna

Posebno nezadovoljstvo vlada u zagrebačkoj i splitskoj organizaciji stranke, o čemu se raspravljalo na ovotjednom sastanku vodećih SDP-ovaca, a podršku zahtjevima za novim izborima dao je i utjecajni član vodstva Zlatko Komadina.

Premda statut SDP-a predviđa da bi se oni morali održati u roku od 180 dana nakon lokalnih izbora, Bernardić je odlučio staviti izvan snage pravilnik o izborima u lokalnim organizacijama, uz obrazloženje da bi trebalo pričekati usvajanje novog statuta SDP-a, no sve glasniji su prigovori na njegov račun da pokušava spriječiti izbor kadrova koji mu ne odgovaraju i kupiti vrijeme do pronalaska svojih ljudi na terenu.

U općem nezadovoljstvu događaju se i čuda, pa su se tako u vječito posvađanom splitskom SDP-u ujedinile dvije dosad nepomirljive frakcije. Objema se nimalo ne sviđa Bernardićev pokušaj direktnog preuzimanja kontrole putem povjerenika iz Zagreba, glavnog tajnika stranke i njegovog prijatelja Zvane Brumnića.

'Ponaša se kao predsjednik ogranka, a ne tehnička osoba čiji je isključivi zadatak organizirati konvenciju i izbore. Pokušava organizirati rad na terenu, no članstvo ga masovno bojkotira', kazao je za tportal jedan viđeniji splitski SDP-ovac.

Kao dokaz ujedinjenja nakon desetljetne svađe služi javna peticija koju je potpisalo oko 350 od ukupno 570 članova iz ovoga grada, kojom upozoravaju predsjedništvo da se krši statut stranke i zahtijevaju da se 'odmah omogući organiziranje izbora za predsjednika i izborne konvencije SDP-a Split'. Potpisali su je i članovi koje se smatra Bernardićevim zagovornicima.

U zagrebačkoj organizaciji vlada slično raspoloženje, odnosno nezadovoljstvo zbog raspuštanja ogranaka, osipanja članstva i izbacivanja članova.

Jedan od članova Predsjedništva SDP-a za tportal je potvrdio da će odluka o izborima u lokalnim organizacijama biti donesena za dva tjedna: formalno će se predložiti nova izborna pravila i 'ako zbog njih ne bude trebalo mijenjati statut stranke, nema prepreka'.

Konvencija nacionalnog SDP-a, neovisno o tome, svakako će se održati do kraja ove godine.