RASPRAVA U OTVORENOM

Benčić: Građani će vidjeti da je bolji život u Hrvatskoj moguć; Peternel: Glorifikacija platforme Možemo! prerasla je u perverziju

31.05.2021 u 22:50

Bionic
Reading

Jesu li lokalni izbori početak političkih promjena u Hrvatskoj? Koliko svojim učinkom trebaju biti zadovoljne vodeće stranke HDZ i SDP? Hoće li nove političke opcije opravdati povjerenje birača? Što će pokazati prebrojavanje listića u Istri?

O navedenim temama u emisiji Otvoreno HTV-a urednice i voditeljice Zrinke Grancarić raspravljali su Branko Bačić (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!), Igor Peternel (Domovinski pokret), Zlatko Komadina (SDP) i Tulio Demetlika (IDS).

Sandra Benčić najavila je da kreće revizija financijskog poslovanja u Gradu i Zagrebačkom holdingu, rekonstrukcija gradske uprave i uspostava pomoći građanima u obnovi nakon potresa.

'Prvo ćemo osigurati mobilne timove i ured za obnovu koji će raditi na dokumentaciji građana, krenut ćemo s financiranjem projektne dokumentacije ljudima. Dobili smo sredstva od EU-a za obnovu, ali ona se ne još uvijek distribuiraju, na nama je veliki zadatak da pripremimo projektnu dokumentaciju za obnovu škola, vrtića i druge infrastrukture jer je rok za ugovaranje lipanj iduće godine', rekla je Benčić.

Komentirajući 'kolosalnu pobjedu' HDZ-a, kako je to rekao premijer Plenković u izbornoj noći, Branko Bačić je rekao da je to bila pravilna procjena lokalnih izbora. 'Ostvarena je apsolutna pobjeda HDZ-a', kazao je Bačić. 'Osvojili smo 75 posto županija, 45 posto svih gradova i općina u Hrvatskoj. Od 30 velikih gradova u Hrvatskoj HDZ je osvojio 15. Promatram rezultate kroz prizmu kvalitetnih programa naših kandidata, ali i kao potvrdu rada Vlade', rekao je Bačić, dodajući da je Vlada partner svim jedinicama lokalne samouprave, ne samo onima u kojima je na vlasti HDZ.

Zlatko Komadina rekao je HDZ ne može biti zadovoljan jer je od četiri velika grada osvojio samo jedan. 'Biraju se ljudi, osoba, ne više stranke. Ako vrijediš, izabrat će te. Rakurs građana se promijenio', objasnio je Komadina.

Igor Peternel rekao je da je Miroslav Škoro osnovao Domovinski pokret prije 14 mjeseci. 'Uspio je osigurati 16 mandata u Hrvatskom saboru, u vrlo teškim okolnostima organizirali smo stranku na terenu za lokalne izbore i g. Škoro je ušao u drugi krug. Pozicionirali smo se kao jedini antipod platformi Možemo!, osvojili smo Vukovar, Slatinu, Županju', kazao je Peternel, dodajući da je DP jako zadovoljan.

Tulio Demetlika kazao je da IDS-ovci neće stavljati glavu u pijesak iako se u Istri dogodilo veliko iznenađenje. 'IDS je još uvijek najstabilnija i najjača stranka u Istarskoj županiji', rekao je Demetlika. 'Rovinj, Labin, Poreč, Buje, Novigrad, Istarska županija...', nabrajao je Demetlika uspjehe IDS-a, rekavši da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Stranka će analizirati razloge za izborne gubitke, a krivci sigurno nisu IDS-ovi kandidati.

Previše je nevažećih listića na izborima za istarskog župana, rekao je Komadina, komentirajući najavu vrha SDP-a da će se ponovno prebrojavati glasovi zbog male razlike. Demetlika ga je upitao koliko je bilo nevažećih listića na izborima za primorsko-goranskog župana, rekavši da se 'stvara histerija' jer je razlika između Danijela Ferića (SDP) i Borisa Miletića (IDS) 54 glasa.

'Pobjeda je pobjeda. Radi se pritisak na izborna povjerenstva. Mi u IDS-u vjerujemo u ta tijela. Nikad nije bilo nikakvih problema', rekao je Demetlika.

Bačića iznenađuje da se još uvijek raspravlja o tome tko je izborni pobjednik. 'Ovdje je četvero mojih kolega, a svi zajedno nemaju trećinu jedinica lokalne samouprave HDZ-a. Uspjeh je pobijediti u brojnim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj iz godine u godinu', rekao je Bačić, a Komadina mu je rekao da ne može uspoređivati Grad Zagreb s jednom općinom.

Postizborno Otvoreno Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Sandra Benčić kaže da je rasprava bespredmetna, jer se treba pitati što su građani dobili.

'Građani su dobili nadu i mogućnost da je promjena moguća. Razgovaramo o tome što pokazuju trendovi, a oni pokazuju da su građani nakon 31 godine državnosti počeli vjerovati u mogućnost promjene i da je moguće srušiti klijentelistički i koruptivni model u velikoj većini jedinica lokalne samouprave', kazala je Benčić, navodeći kao primjer Pazin, u kojem su građani u većem broju izašli na birališta i podržali kandidatkinju Možemo! Suzanu Jašić. Potom se prebacila na buduće parlamentarne izbore.

'U Zagrebu, Istri i Splitu nastale su pukotine koje će se sada početi širiti i stvoriti mogućnost da se na sljedećim parlamentarnim izborima građani organiziraju. Ako kandidati koji su dobili povjerenje, poput nas, dobro odrade svoj posao, građani će vidjeti da je moguć bolji život u Hrvatskoj', kazala je Benčić.

Na tvrdnju Bačića da je HDZ ostvario apsolutnu pobjedu, Benčić je reagirala pitajući ga zašto je onda premijer Plenković tako nervozan da je danas imao neobičan ispad prema oporbi i medijima. Peternel je rekao da bi Bačića trebali zabrinuti rezultati u Zagrebu i Splitu.

'Slažem se da je medijski tretman platforme Možemo! bio skandalozan. Tu se nije radilo o poštenoj utakmici, urednici su se na komercijalnim televizijama natjecali s tzv. neovisnim analitičarima koji su povezani s Možemo! u tome tko će više glorificirati kandidate Možemo!. To je već došlo do jednog oblika perverzije, a kulminiralo je zadnja tri dana prije izbora na RTL-u s profesorom Lalićem. Te ljude se guralo zadnjih šest mjeseci i svaki drugi rezultat osim pobjede bio bi čudo', ustvrdio je Peternel.

Komadina je pitao Benčić zašto misli da je promjena nužno dobra kad su njega, eto, izabrali birači koji ne žele promjenu.

Peternel je ponovio da je kampanja Domovinskog pokreta bila 'edukativna', a Benčić da se radilo o dosad najprljavijoj kampanji te će platforma Možemo! tim povodom pokrenuti i sudske tužbe.

Komadina je za kraj rekao da su pobjednici ovih izbora građani. 'Velike stranke jesu malo u krizi. Trećih stranaka smo vidjeli dovoljno u Hrvatskoj, one su kao zvijezde repatice', kazao je Komadina. Demetlika je zaključio da su birači dali IDS-u žuti karton, ali to će stranci biti samo poticaj da se radi još bolje. 'U Istri se malo ili nikako koristilo prljave kampanje', zadovoljan je Demetlika. Peternel se slaže da su pobjednici izbora građani. 'Mi trebamo se truditi da osiguravamo sve bolje uvjete izbora, da građani budu informirani i da svi imaju približno jednak tretman u medijima', poručio je Peternel. Benčić je zahvalila na ogromnom povjerenju birača. 'Znamo da odgovornost i pristup načinu rada u Zagrebu može pokrenuti veliki val promjena u Hrvatskoj', zaključila je Benčić, odgovorivši da nema ambiciju biti premijerka. Branko Bačić poručio je pak da su birači odlučili da je HDZ pobjednik lokalnih izbora, što je važno i s obzirom na reforme koje dolaze.