PORUKA JAMBI?

Beljak: Tipovi koji nas napuštaju posljednjih dana nemaju veze s HSS-om

27.11.2017 u 12:38

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak izjavio je u ponedjeljak kako se postojeći politički sustav visoko centralizirane države u proteklih 27 godina potrošio zbog čega će HSS pri izradi novog stranačkog programa ponuditi nužne reforme.

Na konferenciji za novinare u osječkom sjedištu stranke Beljak je ocijenio kako je postojeći model visoko centralizirane države, u kojem 90 posto poreza odlazi u Zagreb, nakon 27 godina potrošen te da će politika HSS-a 'ići u smjeru da veći dio toga novca ostane na lokalnim razinama koje trebaju upravljati  svojim razvojem onako kako one najbolje znaju.'

  Beljak je ocijenio da su u prošlih 27 godina Hrvatskom uglavnom vladali trgovački, bankarski i drugi lobiji, a zbog velikog uvoza jeftinih i loših prehrambenih proizvoda mnogi domaći poljoprivredni  proizvođači došli su u situaciju da im se više ne isplati proizvoditi.  HSS će biti stranka iza koje ne stoje nikakvi lobiji, koja neće nikome biti ništa dužna i koja će se boriti za hrvatske interese, za razliku od ostalih stranaka koje se bore za interese svojih gazda, ustvrdio je.   

Smatra kako je sadašnja vladajuća elita postala poslušnička ekipa, 'koja drži ruku na srcu i predstavlja se kao hrvatska vlast', ali koja 'radi u interesu onih, koji će ih za godinu ili dvije pogurati na dobro plaćena mjesta u međunarodnim institucijama'.  

Zamoljen da pojasni kojim reformama namjeravaju zaustaviti trend iseljavanja stanovništva, Beljak je odgovorio kako je temelj svega decentralizacija koja će svakoj općini omogućiti pokretanje odgovarajućih mjera, ocijenivši kako mladi ne odlaze iz Hrvatske samo zato  jer nema posla, već i stoga jer 'ne žele gledati u što se hrvatsko društvo pretvorilo'.  

  • +6
Krešo Beljak na konferenciji za novinare u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Kod nas je prošlost postala nešto u čemu živimo. Vrtimo se u krugu od jedne do druge obljetnice i komemoracije. Kao hrvatski branitelj mogu reći da ne trebamo nikad zaboraviti što nam se događalo u prošlosti, ali mi ne možemo živjeti ni u 1941. niti u  1991., već u 2017. godini, i gledati prema 2027. godini', poručio je Beljak.

Smatra kako smo se 'pretvorili smo u društvo koje živi u prošlosti' i to mlade smeta, jer ih zanimaju stvari vezane uz budućnost i dobar posao od kojeg mogu živjeti.

 HSS uvodi red u članstvu

 Na novinarski upit ima li u HSS-u osipanja članstva Beljak je odgovorio kako u stranci 'uvode red u članstvu', te da im je u tome bitan kvalitet, a ne kvantitet članova. U zadnjih godinu dana imali smo velikih turbulencija, mnogi ljudi koji su se jako dobro okoristili sa svojim članstvom sada su jako glasni, ali mi otvaramo vrata mladim ljudima, koji su budućnost stranke.  

Tipovi koji nas napuštaju posljednjih dana, mislim da nikada nisu ni imali nikakve veze s HSS-om, rekao je Beljak.