FAJT U HSS-U

Beljak opisao kakva sudbina čeka Marijanu Petir: Može i odletjeti...

20.09.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Ne reagira li europarlamentarka Marijana Petir na odluku o suspenziji članstva u HSS-u žalbom ili traženom isprikom za opstrukciju HSS-a na izborima, bit će automatski brisana iz stranke, potvrdio je za tportal predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Otkrio je da HSS neće inzistirati na propisanom žalbenom roku od osam dana od primitka odluke o suspenziji, već će svojoj dugogodišnjoj članici, koja tvrdi da odluku još nije zaprimila, dati još koji dan za očitovanje

Na izbornoj Glavnoj skupštini, koja se prema Statutu HSS-a mora održati u roku od 180 dana od parlamentarnih izbora, očekuje se žestoka borba između Beljaka i Petir za čelnu funkciju u stranci - pod uvjetom da europarlamentarka tada još uvijek bude članica HSS-a. U ponedjeljak kasno navečer ustvrdila je za tportal da nije dobila odluku o suspenziji, tako da ne zna 'ukoliko takva odluka uopće postoji, što je njen sadržaj'.

Petir poziva Beljaka da podnese ostavku, optužujući ga da je sjevernokorejskim metodama pokušava eliminirati iz unutarstranačke utakmice. U pripremama za 'veliki derbi' pozdravila je inicijativu šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da se HSS 'vrati u obitelj kojoj pripada' te je pozvala petoro HSS-ovih zastupnika da 'umjesto diktature Beljaka odaberu dobrobit HSS-a' jer 'Krešo Beljak nije HSS'.

Odluka o suspenziji poslana je na adresu Marijane Petir pismovnom pošiljkom s povratnicom, potvrdio je Beljak tportalu, dodajući da 'pošta vjerojatno još funkcionira u ovoj državi'.

'Marijana to može izbjegavati i zato smo to istakli u medijima da ne može reći da nije znala. U svakom slučaju, rok od osam dana počinje teći kada napismeno primi opomenu. Rok jest osam dana, ali neće se ništa dogoditi ako on bude i koji dan dulji', poručuje Beljak.
445050,445024,444890,444733 Očekujete li on da će Petir uopće reagirati prije unutarstranačkih izbora? 'To ovisi o njoj. U ovom trenutku mogu jedino ukinuti suspenziju, to je moja ovlast. Ništa drugo ne mogu. Ona se može žaliti, ali se više ne žali meni, nego nadležnim stranačkim tijelima, tako da ja više ne odlučujem o njezinoj sudbini. Nemam pravo glasa. Ukoliko se ispriča za sve ono što nije radila za HSS, koji joj je jako puno dao u karijeri, koji ju je izmislio kao političku osobu, suspenzija će biti ukinuta', najavljuje Beljak.

No što ukoliko se Petir ne ispriča, što po svemu sudeći neće napraviti? Prema Statutu, predsjednik HSS-a, odnosno Predsjedništvo stranke, te predsjedništvo županijske organizacije, 'mogu člana privremeno udaljiti iz stranke (suspendirati), s tim da se protiv njega u roku od 30 dana pokrene postupak o odgovornosti'. Hoće li Petir biti trajno udaljena iz stranke? 

'Ona više nije u mojoj ovlasti i ne mogu je dvaput suspendirati. Napravio sam ono što sam morao napraviti, a ona na to ima pravo žalbe - ne meni, nego nadležnim tijelima', ponavlja Beljak. A ne učini li ni to? 'Briše se iz članstva. To ide automatizmom', odgovorio je Beljak.

Upitan očekuje li protukandidate na unutarstranačkim izborima, podsjeća da je on izabran za predsjednika HSS-a na Skupštini na kojoj su bila tri kandidata za predsjednika. 'Volio bih da se druge stranke mogu pohvaliti time. Tu nema nikakvog spora - može se kandidirati tko god želi', zaključio je Beljak.

Unutarstranački izbori: 'Nema razloga za promjene'

Zašto pak inzistira na tome da se unutarstranački izbori održe do polovice studenog? Beljak kaže da ne zna što bi se trebalo čekati. 'Izborni rezultati su tu, pet puta smo jači nego prije i nema nikakvog razloga da se bilo što promijeni', ocijenio je Beljak.

Najavio je da će se prvom prilikom, dakle nakon predstojeće izborne Glavne skupštine, ići na promjenu Statuta HSS-a s ciljem da se sadašnji instrument tajnog glasovanja za predsjednika i potpredsjednike HSS-a transformira u javno glasovanje.

'To je, naravno, već isplanirano, ali tijek događanja onemogućava da tome pristupimo na prvoj idućoj Skupštini, koja je izborna. Ići ćemo prema tome, sigurno, prvom idućom prilikom', najavljuje Beljak, dodajući da je novi Statut već pripremljen.