GUBITAK TRŽIŠTA

Belgijski voćari moraju uništiti 27 tisuća tona voća zbog embarga Rusiji

17.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Belgijski mediji javljaju da su tamošnji proizvođači jabuka i breskvi zbog embarga Europske unije prema Rusiji, tj. ruskog odgovora na taj embargo svojim vlastitim, primorani uništiti 27 tisuća tona svojih proizvoda, što iznosi 4 posto godišnje belgijske produkcije ovog vrsta voća

Sindikat flamanskih farmera Boerebond objavio je ovu informaciju u petak, uz dodatak kako je pola od predviđene količine jabuka i breskvi već uništeno. Odluka je donesena na traženje Europske unije, a kao posljedice europskog embarga prema Rusiji zbog sukoba oko Ukrajine.

Brussels Timespiše i da ta mjera stupa na snagu svaki put kada cijena kilograma jabuka padne ispod 10 centi, a breskvi ispod 12 centi. Belgijski će voćari dobiti kompenzacije za svaku uništenu voćku, ali je taj iznos značajno niži od troška njihove proizvodnje, upozorava sindikat Boerbond.

Dodali su kako su prisljeni na uništavanje 27 tisuća tona voća jer su izgubili tržište Rusije, a ovo nije prvi slučaj uništavanja voća zbog sankcija rusiji u Europskoj uniji. Na iste mjere su već primorani poljoprivrednici u Poljskoj i Rusiji.