dodatni udarac

Belgijski istražitelji predvodili međunarodni računalni napad na propagandu Islamske države: Zasad smo ih razbili!

25.11.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Računalni napad međunarodnih razmjera protiv internetske propagande aktivista skupine Islamske države (IS) izveden je ovih dana u okviru istrage belgijskog pravosuđa, priopćilo je u ponedjeljak belgijsko savezno državno odvjetništvo.

Kako navodi belgijski dnevni list La Derniere heure, "tisuće aktivnih računa propagandne agencije IS-a", Amaqa, napali su belgijski istražitelji u suradnji sa stručnjacima europske policijske agencije Europola.

Eric Van Der Sypt, glasnogovornik saveznog državnog odvjetništva, stručnjak na području terorizma, potvrdio je u razgovoru za France Presse da je izveden velik računalni napad, ali nije dao nikakve brojčane podatke.

"Zasad smo ih razbili", rekao je glasnogovornik, "ali nismo naivni, nakon prvog cyber napada u 2018., uspjeli su se vratiti".

Belgijsko savezno državno odvjetništvo još je 2018. sudjelovalo u računalnom napadu na Amaq, ali se propaganda Islamske države vrlo brzo reaktivirala.

"To nas je donekle iznenadilo i zato smo ovog puta pokušali biti bolji", dodao je Van Der Sypt za agenciju Belgu.

Europol se 27. travnja 2018. pohvalio da je vodio "neviđenu" međunarodnu policijsku ofenzivu kako bi paralizirao glavna tijela internetske propagande IS-a.

Na toj se operaciji radilo dvije godine. Zahvaljujući suradnji američke i policije Europske unije, izvedena je za dva dana u osam zemalja a na meti je napose bila agencija Amaq kojom se koriste radikalni islamisti za preuzimanje odgovornosti za napade i objavljivanje poziva na džihad.

IS je preuzeo odgovornost za dva bombaška napada u Bruxellesu 22. ožujka 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi.