KATALONSKA KRIZA

Belgijska vlada najavila Puigdemontovo izručenje Madridu

03.11.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Belgijska ministrica energetike, zaštite okoliša i održivog razvoja Marie-Christine Marghem izjavila je u petak kako će ta zemlja izručiti Madridu odbjeglog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta u skladu sa zakonom

'Ne možemo se miješati u nacionalni suverenitet zemlje. Moramo poštivati zakone i ustav zemlje', izjavila je belgijska ministrica za belgijski Le Soir, dodajući kako katalonska kriza mora biti riješena političkim putem, a ne putem suda.

Ministrica je pojasnila da će mu prema postojećim sporazumima između dviju država, u slučaju da Puigdemont pristane vratiti se u Španjolsku, belgijske vlasti omogućiti povratak u roku od deset dana.

U slučaju Puigdemontova odbijanja Marghem je kazala da će biti 'organizirane pravne debate' te kako ga u tom slučaju Belgija treba predati španjolskim vlastima u roku od šezdeset dana.

Puigdemont, koji je trenutno na belgijskom tlu, uskoro će biti pod međunarodnim uhidbenim nalogom koji je izdao Madrid. Španjolski sudac koji je zadužen za ovaj slučaj trebao bi prema prethodnoj najavi u petak izdati europski nalog za uhićenje katalonskog čelnika.

  • +16
Sva lica Carlesa Puigdemonta Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Nešto ranije Puigdemontov odvjetnik Paul Bekaert izjavio je kako katalonski predsjednik vlade nema namjeru bježati od europskog naloga za uhićenjem.