TUŽBA U BRUXELLESU

Belgijanci optuženi za ubojstvo heroja Lumumbe

24.06.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Obitelj bivšeg kongoanskog premijera Patricea Lumumbe podigla je u Bruxellesu tužbu protiv desetorice Belgijanaca koje sumnjiči da su 1961. sudjelovali u ubojstvu tog heroja afričke nezavisnosti, objavila je belgijska novinska agencija Belga

Patrice Emery Lumumba bio je prvi predsjednik vlade Kongo-Kinšase od lipnja do rujna 1960. On je jedan od glavnih simbola nezavisnosti te zemlje, ali i šire od toga - simbol afričke nezavisnosti.

Lumumba je pred tadašnjim belgijskim kraljem Baudouinom, ocem sadašnjeg kralja Alberta II., 30. lipnja 1960. održao snažan govor u kojem je govorio o lošim stranama belgijske kolonizacije.

Lumumba je ubijen nakon što je vlast preuzeo Joseph-Desire Mobutu, a belgijske sigurnosne snage optužuju se da su pokrivale operacije, iako postoje i sumnje da su naredile Lumumbinom ubojstvo.

Tužitelji tužbu temelje na zaključcima belgijskog parlamentarnog povjerenstva koje je 2001. zaključilo da postoji 'moralna odgovornost' Belgije. Belgijska vlada tada je Kongu uputila isprike u ime Belgije.