horor u zaprešiću

Liječnik koji je izvadio bebu iz kante za smeće: Još 15 minuta i ne bi preživjela

14.05.2024 u 11:07

Bionic
Reading

Novorođenče, koje je u ponedjeljak navečer pronađeno u kanti za smeće u Zaprešiću, spasila su dvojica mladića, pišu mediji

Naime, kako HRT neslužbeno doznaje, policija je na teren izašla oko 23 sata zbog dojave dvojice mladića koji su se vraćali s treninga i čuli plač djeteta. Kako smo već objavili, dijete je vozilom Hitne pomoći prevezeno u zagrebački KB Sveti Duh.

'Dijete je po primitku na odjel bilo pothlađeno i životno ugroženo, ali svim medicinskim postupcima našeg neonatološkog tima dobio se relativno brzo povoljan klinički odgovor i dijete je sada stabilno. Vanjskim detaljnim pregledom nismo pronašli znakove ozljeda. Dijete je stabilno, živahno, počeli smo ga hraniti. Radi se o muškom djetetu', rekla je za HRT voditeljica Odjela neonatologije KB-a Sveti Duh, pedijatrica Rebeka Ribičić. Navodno je krv koja je nađena na djetetu vezana za porod, iako su prve informacije govorile da bi ono moglo biti ozlijeđeno. Nije riječ o nedonoščetu, već je dijete rođeno otprilike u 38. tjednu trudnoće, što je uobičajen termin za porod.

'Uključene su sve službe bolnice i Centar za socijalnu skrb, a dok se sve ne riješi, dijete ostaje kod nas na zbrinjavanju i praćenju', rekla je dr. Ribičić. Policija je u međuvremenu opovrgla informaciju da je u vrijeme pronalaska bebe u blizini bilo i 15-godišnje dijete koje je tražilo pomoć, a za koje se nije znalo je li povezano s njom ili ne.

  • +2
Kanta za smeće u Zaprešiću u kojoj je pronađena beba Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Liječnik zaprešićkog Doma zdravlja Borna Pribanić, koji je prvi stigao na teren zajedno s tehničarem i vozačem, ispričao je za 24sata detalje. Kaže da su bebu našli u kanti za smeće punoj opušaka i plastičnih boca te da je po sebi imala tragove krvi, ali da nije bila ozlijeđena, nego da su to bili tragovi sasušene krvi od pupkovine i neurednog poroda.

'To su bila djeca od 15, 16 godina, vraćali su se s treninga kad su začuli plač i u kanti vidjeli bebu. Nisu ništa dirali. Pokazali su nam kantu, a mi smo samo čuli povremeni plač, pogledali smo unutra i vidjeli novorođenče za koje smo procijenili da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Skinuli smo cijeli kantu sa stalaka kako bi je uspjeli izvaditi. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta. Beba nije bila utopljena, bila je sivih ekstremiteta, ružičastog trupa, povremeno je plakala, imala je oskudne pokrete tijela. Odmah smo pristupili procjeni vitalnih parametara i pothlađenosti, to nam je bilo primarno jer je dijete disalo', ispričao je Pribanić za 24sata. Dodao je da je pupkovina nasilno presječena, možda škarama za rezanje papira.

Nakon što su bebu izvadili iz kante, pristupili su utopljavanju i krenuli u žurni transport te su za 10-15 minuta bili u KB Sveti Duh, gdje su je preuzeli tamošnji liječnici i stavili je u inkubator. Ozbiljnost stanja pokazuje i to da je broj otkucaja srca zbog pothlađenosti bio 55, a inače je normalna frekvencija kod novorođenčadi 130 - 150 otkucaja.