KINESKA TURNEJA

Bebić u Carstvu svile

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kineski mediji zabilježili su posjet predsjednika Hrvatskog Sabora najmnogoljudnijoj zemlji svijeta i njegov susret s Jiaom Qinglinom, glavnim kineskim političkim savjetnikom

Služba za informiranje Hrvatskog sabora bilježi pak Bebićeve susrete s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Wu Bangguom, visokim dužnosnikom kineske Komunističke partije Wang Jiaruijem i potpredsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Huaom Jianminom

Bebić je razgovorima s Wuom počeo višednevni službeni posjet 'Carstvu svile' Kini, tijekom kojega će s tamošnjim dužnosnicima razgovarati o razvoju bilateralnih, osobito gospodarskih odnosa.

U saborskom priopćenju se ističe da je Jiarui rekao kako Kini ne smeta ulazak Hrvatske u NATO i da podupire što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Bebić se u nastavku višednevnog posjeta Kini sastao s Wangom, predsjednikom Međunarodnog odjela Komunističke partije Kine koji je podupro hrvatske političke ciljeve, uključujući ulazak u Sjevernoatlanski savez i EU, doznaje se od izvora bliskog hrvatskom izaslanstvu. On je u razgovoru s Bebićem obećao da će se kroz stranačke mehanizme zauzeti za smanjenje velikog vanjskotrgovinskog deficita koji Kina ostvaruje s Hrvatskom, rekao je izvor.

Predsjednik Sabora Bebić također se sastao s potpredsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Huaom Jianminom koji je ocijenio da je Hrvatska čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe i kao srednjoeuropska, mediteranska i podunavska zemlja vrlo važna Kini.

Prema izvoru, Hua je zahvalio Bebiću što Hrvatska podupire jedinstvo Kine. Visoki kineski dužnosnik nada se da će u Hrvatsku dolaziti više kineskih turista koji su, kako je rekao Hua, zainteresiraniji za putovanje u Hrvatsku nakon nedavna posjeta Zagrebu kineskog predsjednika Hu Jintaoa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi