RAZDOR U HDZ-U

'Bebić tolerira vrijeđanje, laži i klevete'

11.02.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Dan nakon žestokog okršaja HDZ-ovih Luke Bebića, Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka u Saboru i dalje se ne stišavaju reakcije. Jučer se u saborskim kuloarima proširila vijest da HDZ razmišlja i o Bebićevoj smjeni, no stranački čelnici to negiraju

'Ja ne razmišljam o smjeni Bebića. Razmišljam samo o tome da je predsjednik Bebić spustio razinu rasprave u Saboru na nedopustivo nisku razinu. On tolerira vrijeđanje, omalovažavanje osobe, laži, neistine i klevete i to je apsolutno nedopustivo u Hrvatskom saboru, a ponavlja se. O tome trebamo razgovarati, ali neću prejudicirati nikakav zaključak', poručio je jutros novinarima u Saboru HDZ-ov Andrija Hebrang

Iako je donekle odbacio mogućnost smjene, mogućnost kazne je, čini se, još uvijek na stolu.

'Treba prvo sakupiti sve činjenice, analizirati i raspraviti o tome. Ne sudimo prije nego razmotrimo činjenice', rekao je Hebrang

Novinari su ga upitali i za ocjenu Bebićevog rada u ovom mandatu, no Hebrang je bio spreman govoriti samo o onome što se dogodilo jučer.

'Govorit ću samo o segmentu u kojem je dozvolio da se rasprave svedu na tako nisku razinu koja ne dolikuje Hrvatskoj. Često se tolerira govor mržnje u Saboru, uvrede, klevete. Jučer, naprimjer, poimence. To više nisu klevete na stranku, nego na pojedine dužnosnike. Hrvatska zaslužuje višu civilizacijsku razinu političkog djelovanja', rekao je Hebrang.

Međutim, dok se Hebrang ljuti što Bebić nije zaštitio HDZ-ovce od napada HDSSB-ovog Dinka Burića, novinari su Hebranga podsjetili da je, primjerice, Šeks u sabornici tražio da se SDP zabrani, ali i da je preko medija uputio pogrdne nazive novinarima.

'Kao što znate, svi smo se ogradili od pogrdnih izraza upućenih novinarima. Što se tiče Šeksove izjave o SDP-u, to je bila reakcija na nedopustivo niske napade koje smo doživjeli i koje predsjedavajući Bebić isto nije spriječio. U reakcijama i odgovorima mi znamo pretjerati. Ja sam nedavno pretjerao u reakciji na Jovanovićev ispad, ali je to bilo na Jovanovićevu optužbu da su u vrhu HDZ-a zločinci. E, pa, znate kad dođem doma i pita me moje dijete, moj unuk, jesi li zločinac, onda ja moram odgovoriti na to', kazao je Hebrang.

No dok Hebrang zamjera Bebiću, HDZ-ov koalicijski partner, HSS-ov Josip Friščić smatra da Bebić korektno radi svoj posao te da jučer ni u čemu nije pogriješio.

'HDZ je najjači partner u koaliciji i njima je pripalo pravo isticanja kandidata koji će biti predsjednik Sabora. Ja sam već rekao da mi smatramo da je Luka to vodio korektno, a njihovo je pravo da odlučuju da li i tko će predsjedati za vrijeme trajanja mandata, iako ne vidim razloga da sada zbog ovoga dolazi do smjene. Ne vidim razloga zašto bih morao glasati za njegov odlazak', rekao je potpredsjednik Sabora Friščić, koji se i sam našao u sličnim situacijama kao predsjedavajući.