TROVANJE UGLJIČNIM MONOKSIDOM

Beba umrla, otac i petogodišnja sestra kritično

17.12.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Skromni dom supružnika Nenada (48) i Kristine (42) Radas u mjestu Oklaj u srijedu popodne i tijekom predvečerja u samo nekoliko sati pretvorio se u mjesto stravičnog prizora. Iz još nepoznatih razloga, ugušila se jednogodišnja Klaudija, a njezina petogodišnja sestra Laura, otac Nenad i majka Kristina zbrinuti su u KBC-u Split.

Prema sada raspoloživim saznanjima, kao razlozi stradavanja isključeni su trovanje plinom ili ugljičnim monoksidom, a glavna je sumnja akcentirana na mogućnost da su Radasi bili žrtve teške toksikacije hranom još uvijek nepoznatog porijekla kojega policija istražuje.

Sve je počelo u ranim poslijepodnevnim satima kada su Centar 112 i dežurni liječnički tim Doma zdravlja Drniš zaprimili panične pozive za pomoć u kojima je Kristina Radas, majka jednogodišnje bebe Klaudije i petogodišnje Laure, plačući vrištala kako u naručju drži jednogodišnju bebu koja se guši i gubi znakove života.

Vjerujući da se beba možda zagrcala hranom, liječničko osoblje majci je na telefon kazivalo da bebi provjeri usnu šupljinu, okrene je i pokuša izbaciti hranu vani dok su kola Hitne pomoći već jurila na mjesto poziva. Budući da je Kristina porijeklom Slovakinja, njeni pozivi i pojašnjenja događaja izgledali su dosta nerazumljivo. Dolaskom pred kuću liječnika su dočekali šokirani susjedi, a kada je ušao ugledao je majku kako drži bebu u rukama.

Uzeo je dijete u svoje ruke i, premda je već tada bilo jasno da je beba mrtva već više od sat vremena, pristupio je reanimaciji koja se intenzivno nastavila u ambulatnim kolima koja su sa sirenom i rotacijom jurila po zaleđenoj cesti sve do Opće bolnice u Kninu.

No, liječnik koji je bebu dovezao tog trenutka ponovno je primio poziv da se vrati u Oklaj i kuću Radasovih jer su susjedi u njihovoj spavaćoj sobi u stanju gušenja na krevetu zatekli oca Nenada i petogodišnju kćer Lauru kako se guše. Nakon što je liječnik otvorio vrata sobe, na krevetu je ugledao stravičan prizor oca i djeteta koji se guše sa zgrčenim udovima i cijelim tijelom.

Ponovno se krenulo u paralelnu reanimaciju i transport prema Kninu gdje su dopremljeni u krajnje kritičnom stanju. Stavljeni su na respirator i zadržani do kasno u noć kada se pristupilo njihovom transportu u KBC Split. Prema neslužbenim informacijama, u četvrtak ujutro zdravstveno stanje Nenada Radasa pokazivalo je neznatno poboljšanje dok je njegova petogodišnja kćer Laura i dalje životno ugrožena.