branio prijedlog izmejan zakona

Bauk u Saboru: Građani ne bi trebali plaćati kamatu, na kamatu, na kamatu...

09.05.2018 u 19:29

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru da građani ne bi trebali plaćati kamatu, na kamatu, na kamatu ..., braneći SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima, koje Vlada ne prihvaća, a kojim bi se promijenio način plaćanja duga ovršenih

SDP predlaže da se u mjesečnoj otplati duga polovicom rate plaća iznos dospjele glavnice, a drugom polovicom po dosadašnjoj strukturi, odnosno, prvo troškovi, pa kamate i na kraju glavnica.

'Zakon je kratak i svodi se na to da kada plaćate ne trebate plaćati kamatu, na kamatu, na kamatu, na kamatu .....', ponavljao je Bauk pojasnivši kako SDP predlaže kompromisni prijedlog koji bi ovršenima omogućio da što prije otplate dug.

'Predlažemo da netko tko se zadužio za 1000, umjesto 3.000 tisuće plati 2.000 tisuće kuna', rekao je Bauk i ustvrdio da će time vjerovnici ionako zaraditi i da je samo pitanje trebaju li zaraditi kamatu, na kamatu, na kamatu .....

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović kazao je da Vlada ne može prihvatiti SDP-ov prijedlog jer se njime narušava načelo vladavine prava i jer je pravno neprincipijelan.

'Ovakvom izmjenom dala bi se prednost onome tko ne ispunjava obveze i to je potpuno pravno neprincipijelno', kazao je Martinović.

  • +11
Arsen Bauk Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Branimir Bunjac (Živi zid) prozvao je zastupnike vladajuće većine jer su Ovršnim zakonom, kako je rekao, 'bacili hrvatske građane na prosjački štap'.

'Prema postojećem zakonu provedeno je oko 10 milijuna ovrha, naplaćene milijarde različitih troškova, samo Fina je naplatila 50 milijardi kuna građanima putem ovrha. Imamo 330 tisuća blokiranih građana čiji broj se ne smanjuje, a istovremeno njihov dug eksponencijalno raste iz mjeseca u mjesec', kazao je Bunjac.

Istaknuo je i da dugovi blokiranih iznose 65 milijarde kuna, a da glavnica iznosi manje od petine toga iznosa.

Iako smatra da se taj problem neće riješiti prijedlogom SDP-a, Bunjac je kazao je da će ga Živi zid ipak podržati jer ide u korist građana.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.