NJEMAČKI OBAVJEŠTAJCI

Bašarova vojska greškom upotrijebila previše sarina

03.09.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Njemačka obavještajna agencija raspolaže s dovoljno dokaza koji potvrđuju da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad naredio napad kemijskim oružjem, objavio je Der Spiegel, a prenosi srpski portal B92

Šef njemačke Savezne obavještajne službe (BND) Gerhard Schindler podržao je američke navode da je Asadova vlada naredila napad na istočno predgrađe Damaska 21. kolovoza, navodi list.

Schindler je rekao da je, poslije sveobuhvatne analize, njegovo ministarstvo pretpostavilo da je Asadov režim počinitelj kemijskog napada u kojem je poginulo na stotine ljudi.

Kako je prenijela televizija Russia Today, Schindler je navodno na sastanku kazao da je jedino sirijska vlada imala sarin.

Eksperti BND-a su zaključili da je sarin korišten u velikim količinama, zbog čega je bilo toliko žrtava.

Asad je, prema navodima Der Spiegela, odlučio upotrijebiti otrovni plin jer je to bila odlučujuća bitka za prijestolnicu, a sarin je trebao poslužiti da samo odbije pobunjenike, ali ga je vojska greškom upotrijebila previše.

BND je također zaključio da su jedino stručnjaci sirijske vlade mogli miješati sarin i staviti ga u male rakete. To je navodno učinjeno nekoliko puta prije napada.

Prema navodima Der Spiegela, BND je predstavio nove dokaze nakon što je presreo komunikacije između visokih dužnosnika Hezbollaha i iranske ambasade. U snimljenom razgovoru, doktor opisuje detalje simptoma pacijenata, koji su specifični za izloženost međunarodno zabranjenom plinu.

Njemačka obavještajna agencija je bila iznenađena kada je čula da je dužnosnik Hezbollaha rekao da je Asad 'pukao' i učinio veliku grešku jer je naredio upotrebu otrovnog plina.

Snage lojalne Bašaru al-Asadu izvele su 'snažan i koordiniran' napad kemijskim oružjem 21. kolovoza, stoji u otvorenom izvještaju francuske obavještajne službe.