POTICAJ IZ BRUXELLESA

Barroso: EU nije potpun bez Zapadnog Balkana

14.04.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u Bruxellesu da ponovno ujedinjenje Europe neće biti potpuno dok se Europskoj uniji ne priključe narodi Zapadnog Balkana

Bez političke volje i kulture

Poruku opreza uputila je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškogodbora Srbije, koja je napomenula da su promjene u regiji prespore.'Zapadni Balkan nije ispunio svoje potencijale' jer političarima'nedostaje politička volja i politička kultura za provedbu nužnihreformi', rekla je Sonja Biserko.

U međuvremenu, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, otvarajući u srijedu zajednički parlamentarni sastanak na temu 'Zapadni Balkan - prema integriranijoj Europi', izjavio je da je Europska unija 'snažno posvećena' regiji Zapadnog Balkana te njezina vrata ostaju otvorena 'svim zapadnobalkanskim državama'.

Na sastanku se razgovaralo o načinima poboljšanja parlamentarnog nadzora europskih integracija, a zajednički su mu predsjedali Buzek i predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover

'Zaštita izvornih kultura, miroljubivi suživot naroda i nacija - to Europi daje njezinu snagu', rekao je Kover.

Obraćajući se predsjedniku kosovskog parlamenta Jakupu Krasniqiju, Buzek je rekao da je integracija s Europskom unijom važna za 'mir i sigurnost' u regiji: 'Dobrosusjedski odnosi nužni su za aspiracije Kosova i Srbije, kao i svih ostalih zemalja u regiji, u priključivanju EU-u. Stoga su postojeći razgovori Prištine i Beograda ključni za dobrobit građana i regije.'

Također, Buzek je ohrabrio Hrvatsku da dovrši reforme nužne u ispunjavanju standarda za članstvo u EU. 'Europski parlament je spreman brzo djelovati kako bi, nakon što se završe pregovori, dao svoj formalni pristanak za pristupni ugovor', poručio je Buzek.

'Regionalna suradnja ostat će jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike', rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, dodajući da se nada da će pristupni pregovori biti zaključeni do lipnja.

Barroso je govorio na današnjem dijelu dvodnevne konferencije u parlamentu. 'Proširenje se s pravom smatra jednom od najuspješnijih politika Europske unije. Značajno je doprinijelo unapređenju demokracije, stabilnosti i prosperiteta na europskom kontinentu. Također je poslužilo ponovnom ujedinjenju europske obitelji, koja je bila razdvojena poviješću dvadesetog stoljeća', rekao je Barroso.

Napomenuo je da ponovno ujedinjenje Europe neće biti potpuno sve dok se Europskoj uniji ne priključe i zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je da njegovi nedavni posjeti Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji te planirani posjeti Srbiji, Kosovu i Albaniji, demonstriraju privrženost Europske komisije regiji.

'Predstojeći pristup Hrvatske trebao bi djelovati poput katalizatora da cijela regija čvrsto krene prema Europskoj uniji' rekao je Barroso. 'Zato sam otišao tamo ne samo s porukom solidarnosti, već i s porukom ohrabrenja. Situacija u cijeloj regiji i dalje je prilično kompleksna, a 2011. godina je istovremeno godina i prilika i izazova', zaključio je Barroso.