ŠTO ĆE BITI SA ZAPOSLENIMA?

Baranović upozorava: Inine crpke idu u određenu vrstu franšize

22.09.2015 u 10:35

Bionic
Reading

Među onima koji su jutros zatražili stanku na početku zasjedanja Sabora bio je i reformist Petar Baranović, a zatražio je da se Vlada oglasi i jasnije krene u zaštitu vlasničkih prava i nacionalnih interesa vezanih uz Ini, u kojoj se, upozorava Baranović, sprema svojevrsna franšiza za benzinske crpke

U Ini se ovih dana događa drama i sprema se tragedija, kazao je na početku zasjedanja reformist Petar Baranović.

'Kako smo mi zastupnici jako puno na cesti, poslije određenog broja godina više nas poznaju ljudi na Ininim benzinskim crpkama nego susjedi. Ovih dana doživio sam nekoliko zaustavljanja, apela, molbi zaposlenika Ine, a kazali su mi - zastupniče, neka netko progovori, nek' se netko obrati hrvatskoj javnosti, sprema nam se tragedija', rekao je.

O čemu se zapravo radi, pojasnio je Baranović. 'Ovih dana unosi se nemir među te ljude zbog najave da će sve pumpe ići u određenu vrstu franšize, zbog najave i zahtjeva da se potpišu novi ugovori sa znatno nižim primanjima, zbog potpuno jasnih najava da više neće biti zaposlenici Ine s nekakvim pravima, koja su dosad bila korektna u hrvatskim okvirima, nego da dolaze na vjetrometinu na kojoj su danas uglavnom radnici u trgovini u Hrvatskoj', upozorio je Baranović.

Inu je Hrvatska privatizirala, kaže Baranović i dodaje da je to zajednički grijeh hrvatske politike.

'Rezultiralo je to gašenjem prerade nafte u Hrvatskoj, gotovo u cijelosti prestankom proizvodnje bitumena, enormnim uvozom dizela s mediteranskog tržišta, gubicima već tisuća radnih mjesta. Preostalo je reliquiae reliquiarum, dakle ostaci ostataka mreže benzinskih pumpi s još uvijek onim natpisom na koji smo nekad bili ponosni i još nekoliko tisuća radnika koji strepe za svoje sutra', rekao je Baranović.

Stoga je apelirao da se o svemu oglasi Vlada RH i da tim ljudima 'pošalje poruku u kojoj mjeri kao građani ove zemlje mogu očekivati zaštitu od hrvatske politike i institucija hrvatske vlasti'.