ODGOVOR MILANOVIĆU

Banožić objasnio da je 'neformalno' podigao stupanj zaštite Oružanih snaga; ne želi se prepirati dok traje rat

01.03.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović obznanio da on nije zapovjedio povećanu pripravnost Oružanih snaga RH i da sadašnje stanje sigurnosti u Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti vojske, stiže reakcija Ministarstva obrane. U nastavku je njihovo priopćenje

'S obzirom na reakciju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, podsjećamo da je jučer na konferenciji za medije ministar obrane Mario Banožić jasno istaknuo da se ,,uzimajući u obzir obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite Oružanih snaga''. Veći stupanj zaštite provodi se temeljem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

O istome je ministar Banožić informirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji se na to osvrnuo i na svojoj konferenciji za medije jučer poslijepodne, pojasnivši pritom okolnosti agresije na Ukrajinu te potencijalne reperkusije na stabilnost našeg susjedstva, što pozorno pratimo.

Iz konteksta izjave predsjednika Vlade i ministra obrane, jasno da se referiraju na budnost, oprez i zaštitu Oružanih snaga, a ne na formalno podizanje pripravnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske.

  • +12
Posljedice ruskog raketnog napada na ukrajinski grad Čugujev Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Aris Messinis

U okolnostima dok traje agresija nad Ukrajinom i kriza koja ugrožava sigurnost ukrajinskih građana, ali i Europe i cijelog svijeta, držimo potpuno bespotrebnim iniciranje prepirke na ovu temu.

Podsjećamo i da je Ministarstvo obrane, na temelju Zakona o obrani, zatražilo prethodno mišljenje Predsjednika Republike Hrvatske na Odluku o pomoći Ukrajini darovanjem zaštitne opreme i pješačkog naoružanja, koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici', navodi se u priopćenju MORH-a.