BOHAČEK ODGOVARA

Banke nisu ucjenjivale Vladu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2009 17:27
  • Objavljeno 18.02.2009 u 17:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Prijedlog banaka da se ukine 12 posto limita bio je sastavni dio mjera koje je HUP predao vladi, što je bilo otvoreno rečeno. Nit je bila tajna niti ucjena. Problem je što je sva likvidnost dosad išla državi, a tek će sadnašnjom mjerom dio kapitala ostati bankama'

Izjavio je to za Večernji list direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček, nakon izjave guvernera Željka Rohatinskog, koji je kazao da su banke pokušavale kredit državi uvjetovati pritiskom Vlade na Hrvatsku narodnu banku.
Banke su od Vlade tražile da se zauzme za ukidanje ograničenja plasmana, da zajedno s komercijalnim bankama utječe na formiranje tečaja, ali Vlada na to nije pristala.

'Mi smo to a priori odbili', komentirao je ministar financija Ivan Šuker 'Ne pada nam na pamet da se na taj način odnosimo prema centralnoj banci. Vlada mora usklađeno djelovati s Hrvatskom narodnom bankom, nikako drukčije', kazao je ministar Šuker.

'Tečaj se mora braniti koliko god je to moguće. Definitivno rješenje je da se domaća proizvodnja poveća više od potrošnje', poručio je Ljubo Jurčić, a analitičar Damir Novotny je dodao: Nužno je održati stabilnost, ali to nije moguće bez fiskalnog sektora, jer centralna banka i poslovne banke imaju suprostavljene interese.

 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi