NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bankarici Maji Žužul četiri godine zatvora

21.05.2013 u 16:48

Bionic
Reading

Bivša djelatnica Zagrebačke banke Maja Žužul, optužena da je s računa 18 klijenata tijekom šest godina ukrala gotovo 4,5 milijuna kuna koje je potom nadomještavala novcem iz bankarskog trezora, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na četiri godine zatvora

Sud nije povjerovao njenoj obrani da je, u dogovoru sa svojim klijentima, novac s njihovih računa pokušala oploditi.

'Nitko na suđenju nije potvrdio vašu obranu. No, prema onome što je otkriveno ispalo je da su ljudi oštećeni', kazao je sudac Željko Horvatović. Ustvrdio je i da joj sud nije povjerovao jer je vještak na njenom računu pronašao više od 1,4 milijuna kuna uplaćenih od 1999. do 2005. za koje je optužena tvrdila da ne zna odakle joj.

Uz zatvorsku kaznu Maja Žužul će Zagrebačkoj banci morati vratiti 430.000 kuna, a gotovo četiri milijuna kuna Croatia Osiguranju koje je pokrilo štetu banke.

Među računima koje je navodno 'olakšala' bio je i račun tvrtke 'Sirovina i sinovi' televizijskog voditelja i redatelja Roberta Knjaza. 'U vašem slučaju kajanje nije dovoljno. Kada je Knjaz vidio da mu na računu nedostaje 100 tisuća eura skoro je dobio moždani udar', rekao je sudac.

Nakon što su detalji nesvakidašnje krađe procurili u javnost nekoliko je žrtava Maju Žužul opisivalo kao ljubaznu i korektnu službenicu, iako im je krivotvorila potpise i s računa dizala novac. Krivotvorene dokumente je prethodno ovjeravala pečatom banke, obavljala uplate i isplate, a novac zadržavala za sebe.

Prijevara je otkrivena u ljeto 2006. a policija je istragu nekoliko puta proširivala. Iako je tijekom suđenja kazala da se osjeća 'jako krivom' bivša bankarka je tvrdila da je odgovorna za druge iznose i transakcije od onih navedenih u optužnici.