TUERKOVO IZNENAĐENJE

Bankar Marko Voljč - novi mandatar slovenske vlade!

18.01.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Kako bi prevladao blokadu formiranja nove slovenske vlade, slovenski predsjednik Danilo Tuerk navodno će za mandatara nove vlade predložiti nepolitičko ime - bankara i financijskog stručnjaka Marka Voljča

Informaciju o Voljču, kao neslužbenu, u srijedu je objavila slovenska tiskovna agencija STA. U uredu predsjednika ne žele je komentirati, a pretpostavlja se da će Tuerk o tome kasno poslije podne govoriti na konferenciji za novinare.

63-godišnji ekonomist i financijski stručnjak Marko Voljč od 1973. do 1979. godine radio je u Slovenskoj narodnoj banci, a nakon usavršavanja u inozemstvu, radio je od 1979. do 1992. godine u Svjetskoj banci u Washingtonu. U Sloveniju se vratio 1992. godine.

U krizi nastaloj padom prve Demosove vlade u travnju 1992. godine, Voljča je tadašnja lijeva oporba predlagala za mandatara nove vlade, ali nije dobio dovoljnu potporu zastupnika. Nakon toga, to nije uspjelo ni jednom od tadašnjih političkih čelnika, Igoru Bavčaru, pa je u trećem pokušaju izabran Janez Drnovšek, dotadašnji slovenski predstavnik u nekadašnjem predsjedništvu SFRJ.

Voljč je u rujnu iste godine postao predsjednik uprave Ljubljanske banke. Na tom mjestu ostao je sve do 2004. godine, kad je trećinu dionica najveće slovenske banke kupila belgijska osiguravateljsko-bankarska skupina KBC. Tada je prešao na dužnost direktora KBC-ovih operacija za područje istočne Europe i Rusiju.

Voljč je stalno nastanjen u Bruxellesu, uz reputaciju bankara i financijskog stručnjaka koji bi vladu mogao voditi u vrijeme krize, prednost mu je, po ocjenama analitičara, dobro poznavanje situacije u Europi i to što poznaje i govori više europskih jezika, uključujući engleski, njemački i francuski.

Stranke još nisu reagirale na nagovještaje da bi ga Tuerk mogao ponuditi kao mandatara nove vlade. Slovenska tiskovna agencija navodi da je, po neslužbenim informacijama, Voljč pristao na kandidaturu.

Glasovanje o novom mandataru održat će se, prema najavama, u subotu idućeg tjedna.