DER STANDARD

'Bandićevo uhićenje udarac protiv sveprisutne korupcije'

27.10.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Uhićenjem Milana Bandića u analizi se pozabavio i austrijski dnevnik Der Standard, u tekstu pod naslovom 'Duga sjena jedne gradonačelničke karijere', u kojem se naglašavaju institucionalni propusti i sumnje da se gradski novac masovno trošio u Bandićevoj predsjedničkoj kampanji 2009.

Vijest o uhićenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prešla je odmah granice Hrvatske, a bečki list Der Standard donio je i analizu optužbi, komentirajući antikorupcijski proces u kontekstu hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Naime Der Standard podsjeća da je Hrvatska tek 2011. donijela podnošljiv zakon o financiranju političkih kampanja, i to kao dio paketa uvjeta koje je morala ispuniti za pristupanje EU, pa je financiranje predsjedničke kampanje 2009. bilo prilično netransparentno.

Bandićevo uhićenje je 'velik uspjeh za USKOK' te 'udarac protiv sveprisutne korupcije u Hrvatskoj'. Navodi se da je uhićen i šef Holdinga Slobodan Ljubičić te da je i dalje nejasno hoće li Bandić ostati gradonačelnik, s obzirom da mu je određen jednomjesečni pritvor. Podsjeća se na slučaj Ive Sanadera, s kojim Bandić dijeli sličnost i po velikom broju slika pronađenih pri pretraživanju. Uhićenje se opisuje kao 'signal da se u Hrvatskoj više neće trpjeti teška korupcija lokalnih šerifa'.

Der Standard donosi i izjave Dragana Zelića iz GONG-a, a on napominje da se Bandića istražuje zbog zamjene zemljišta, pogodovanja, ali i potencijalnog izvlačenja gradskog novca za svoju predsjedničku kampanju 2009. GONG je tada upozoravao da je Bandić potrošio mnogo više novca nego što je službeno prijavio, a Der Standard se čudi kako je bilo moguće imati tako 'netransparentno financiranje': 'Prema tadašnjem zakonu, političari su trebali dostaviti samo podatke o ulazu novca i izdacima.'


Austrijske novine zaključuju kako se 'ne zna odakle je došao novac za Bandićevu kampanju', no sumnja se da je određenim poduzetnicima dodjeljivao poslove na javnom natječaju, zbog čega su oni onda uplaćivali novac za njegove predsjedničke ambicije.

'Sumnja se i da Bandić nije sve svoje prihode prijavio Poreznoj upravi', navodi Der Standard te još problematizira to zašto hrvatska policija još tada nije pokrenula istragu protiv Bandića. 'Institucije nisu reagirale', citira se Zelića.

Zanimljivo, u austrijskim se medijima Bandićevo uhićenje uopće ne spominje kao bilo kakav politički obračun ili podmetanje te se priča gleda isključivo kao borba protiv korupcije.