SVJETSKA VIJEST

Bandićevo uhićenje u medijima od Austrije do Vijetnama

20.10.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vijest je koja se proširila diljem svijeta i po world wide webu, pa o tome izvještavaju i npr. vijetnamski mediji

'Uhićen gradonačelnik Zagreba', naslov je kratke vijesti koju je sinoć objavio bečki Der Standard, pozivajući se na izvještaj Austrijske press agencije (APA). U njemu se Milana Bandića opisuje kao 'jednog od najprominentnijih hrvatskih političara' te se podsjeća da je Hrvatska 'najnovija članica EU-a'. Bandić je po Der Standardu optužen 'za korupciju', a 'uhićeno je i više direktora iz gradskog Holdinga', što je sve potvrdio 'antikorupcijski ured USKOK'. Holding se pak opisuje kao 'središte za sve investicije grada'.

Euronews pak javlja u jednominutnoj vijesti kako je Bandić Zagrebom 'vladao od 2000. godine'. 'Bivši socijaldemokrat' je 'više puta bio pod istragom' zbog 'korupcije i zloupotrebe položaja', ali 'nikad prije nije priveden', i to s 'velikim brojem kolega iz Uprave'.

O uhićenju Milana Bandića javlja i agencija Reuters te Deutsche Welle izvještavajući da je 'kompleksna kriminalna istraga koja je prethodila uhićenju trajala više mjeseci' te se podsjeća da je Hrvatska 2010. započela veliku borbu protiv korupcije, a ona je rezultirala i zatvorom za bivšeg premijera Ivu Sanadera. Podsjeća se i na to da se Bandić natjecao u drugom krugu predsjedničkih izbora 2009, što ga neće spasiti od najave istražitelja da će pročešljati sve poslove i papire Holdinga.

Bloomberg javlja kako je Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da se uskoro očekuje objava optužnica protiv uhićenih te da oni već imaju odvjetnike. Navodi se da su uz Bandića uhićeni Slobodan Ljubičić te Petar Pripuz, poduzetnik koji se bavio otpadom. 'Hrvatska je u protekle četiri godine pojačala borbu protiv korupcije, naročito kad je riječ o javnim dužnosnicima i političarima', ističe Bloomberg.

O Bandićevom uhićenju piše i, primjerice, irski Independent, a vijest o tome otputovala je čak i do Vijetnama, u kojem ju je objavio portal Vietnamplus.vn.

Što se interneta tiče, Bandić će sada zauvijek na Google Images uz svoje ime imati fotografije uhićenja i policije koja ga vodi u pretres stana, pa ne čudi što je na internacionalnoj Wikipediji već osvježen tekst koji ide uz podatke o Milanu Bandiću, sada uključujući i to da je uhićen zbog korupcije. Uhićenje Milana Bandića je i tema dana na hrvatskom Twitteru.