SMANJENJE OVLASTI

Bandić više neće sam odobravati Holdingove donacije

19.12.2008 u 10:37

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović donio je odluku da će sve donacije koje dodjeljuje gradski koncern ubuduće biti pod nadzorom povjerenstva, a dodjeljivat će se putem natječaja koji bi trebao biti raspisan danas ili sutra

Neslužbeno doznajemo da su u povjerenstvo za dodjelu donacija pozvani predsjednik Transpartency Internationala Zorislav Antun Petrović, televizijski novinar Robert Zuber te Gordana Buljan Flander, jedna od utemeljiteljica 'Hrabrog telefona', piše Novi list

Osnivanje Povjerenstva posljedica je skandalozne dosadašnje prakse, prema kojoj je gotovo sve donacije odobravao gradonačelnik Milan Bandić, ne želeći pri tom javnosti otkriti kome i koliko je novca dao putem Zagrebačkog holdinga. U medijima se spekulira da je od osnutka Holdinga na netransparentan način podijeljeno oko 40 milijuna kuna, ali ovu informaciju gradska administracija nikad nije potvrdila niti demantirala.

'Radi transparentnosti želimo što prije raspisati natječaj za donacije, koji će biti otvoren do 31. siječnja. U Holdingovom fondu za doniranje naći će se pet milijuna kuna, a na natječaj se mogu javiti pojedinci i udruge iz sfere humanitarnih projekata, umjetnosti, kulture, obrazovanja i sporta, rekao nam je glasnogovornik Holdinga Dušan Viro, potvrdivši pri tom informaciju o povjerenstvo za dodjelu donacija.

Glasnogovornika Holdinga pitali smo dali je odluka Uprave donesena u suglasju s gradonačelnikom, ali Viro nam na ovo pitanje nije znao odgovoriti. S problemom netransparentne dodjele donacija, doznajemo, nedavno je upoznat i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ali stranka nikakvog komentara na ovu temu nema.

U duhu 'nove transparentnosti' Uprava Holdinga sročila je nekoliko tekstova natječaja, a u jednoj od verzija u zaglavlju stoje sljedeće rečenice: 'Mi Zagrepčani vjerujemo u humanost, u kulturu, u umjetnost, obrazovanje i sport. Vjerujemo da treba pomoći onima kojima je potrebno, razvedriti, poučiti, uljepšati svijet oko sebe, kako bi nam svima bilo bolje.
Zbog toga ćemo i ove godine pažljivo ulagati u svoj grad, kako bismo ostatak sredstava mogli uložiti u ono u što vjerujemo i u one u koje vjerujemo.'

Glasnogovornika Viru pitali smo znači li ova inicijativa i objavu svih do sad odobrenih donacija, a on nam je odgovorio da to pitanje prevazilazi njegove ingerencije.