VEZANE RUKE

Bandić u Rijeci izbore dobio samo u zatvoru

Milan Bandić, glasanja drugi krug predsjedničkih izbora 10. 01. 2010.

Milan Bandić, glasanja drugi krug predsjedničkih izbora 10. 01. 2010.

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Milan Bandić još u prvom krugu euforično je najavljivao da će Ivu Josipovića pobijediti i u crvenoj Rijeci, doveo je i Halida Bešlića na predizborni skup, ali njegova očekivanja ostvarena su samo na jednom biračkom mjestu – u riječkom zatvoru

Tako je od 102 riječka biračka mjesta Josipović dobio 101, a Bandiću se posrećilo na jednom. Naime, u Via Romi ili, službeno, na posebnom biračkom mjestu na kojemu glasuju birači lišeni slobode Bandić je potukao Josipovića, osvojivši 59,60 posto glasova, dok je Josipović jedva dogurao do 40,40 posto glasova.

Na izbore u drugom krugu od 169 upisanih birača u Via Romi izašlo je njih 102. Preferenciju su raspodijelili na način da je Bandić dobio 59 glasova, a Josipović 40 glasova, dok su tri biračka listića bila nevažeća.

Hoće li rezultati iz Via Rome biti utješni za Milana Bandića i hoće li mu dati poticaj da ustraje na političkom putu, teško je znati, ali sigurno je da na crvenom tijelu Rijeke postoji i mrlja u središtu grada koja je u bojama zagrebačkog gradonačelnika.

Jednako tako teško je reći jesu li Bandića podržale osobe lišene slobode zbog programa Nova pravednost koji im je ponudio Josipović, a kojemu je temeljni kamen borba protiv kriminala i korupcije.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, kada je Rijeka u pitanju, ne stoji teza da su zakazali birači HDZ-a. Tamo gdje HDZ uvijek dobro prolazi, prošao je dobro i Milan Bandić. Nije pobijedio, ali je dobio zavidan broj glasova, preko 30 posto, na Pehlinu, Banderovu, Gornjem Zametu i Svetom Kuzmu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi