IZA REŠETAKA

Bandić u pritvoru do 10. travnja, ostaje bez 15 milijuna kuna

19.03.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Milan Bandić ostaje u istražnom zatvoru najkraće do 10. travnja, a usto je i ostao bez jamčevine od 15 milijuna kuna koju je za njega dao njegov odvjetnik Marijan Hanžeković. Na ovu odluku odvjetnici mogu još podnijeti ustavnu tužbu

Odluku je donijelo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje je odbacilo žalbe Bandićevih odvjetnika Krešimira Krsnika i Hanžekovića.

Oni su se žalili na odluku suca istrage koji je prije tjedan dana usvojio zahtjev USKOK-a te je zagrebačkom gradonačelniku ponovo odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Podsjetimo, USKOK je Bandića osumnjičio da je pokušao nagovoriti svjedokinju Vidu Demarin da promijeni iskaz u aferi Agram. USKOK je držao da je Bandić na taj način prekršio uvjete za branjenje sa slobode.

Gradonačelniku je istražni zatvor određen u trajanju od mjesec dana, u nj je stigao 10. ožujka, a nakon toga isteka USKOK od suda može tražiti da mu se istražni zatvor produlji.

'Obrana je tvrdila u svojim žalbama da je sudac istrage povrijedio više pravila Zakona o kaznenom postupku te da je u konkretnom slučaju povrijeđeno i pravo na pravično suđenje. Vijeće je odbilo sve te prigovore i smatra da činjenica da svjedokinja Vida Demarin nije ispitana na kontradiktoran način, odnosno da obrana nije imala pravo postavljati pitanja, nije u ovoj fazi postupka odlučno obzirom da se radi o pretkaznenom postupku za koji je dostatno da postoji sumnja za počinjenje određenog kaznenog djela', rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda.