NEODREĐENA BUDUĆNOST

Bandić se neće dvaput opeći: S kim smije pričati o vremenu?

14.04.2015 u 14:50

Bionic
Reading

S kim može, a s kim ne može zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarati, pitanje je na koje ni Dean Kotiga, lovac u HTV-ovu kvizu 'Potjera', zasigurno ne bi znao odgovor. Što nije ni čudo jer svjedoka u aferi Agram je toliko da bi trebala četiri autobusa da svi stanu unutra, a zbog poticanja jednog od njih, Vide Demarin, na promjenu iskaza, prvi čovjek Grada završio je u Remetincu

Prema neslužbenim informacijama USKOK-u je preostalo ispitati sedamdesetak svjedoka, a pravni cirkus koji Bandiću zabranjuje da sa svjedocima komunicira, ali ipak malo može ako je vezano za posao, građanima je teško razumljiv.

Bandić upravo zbog svjedoka s kojima ne smije komunicirati, odnosno smije o vremenu, ni drugi dan nakon što je primio odluku suda kojom mu se omogućava obnašanje dužnosti, nije došao na posao u Gradsku upravu.

'Ne, nije još gospodin gradonačelnik došao na posao, dok se dileme neke ne poslože i dok sud ne da stvarnu uputu na koji način može djelovati, a ne da jedni govore jedno, a drugi govore drugo', odgovorila je Kusin na novinarsko pitanje kada Bandića očekuje na poslu te jesu li razgovarali i što joj je rekao. Kazala je i da joj je Bandić kada su se sreli prije dva dana, rekao da će 'jednog dana doći'.

Dodala je i da 'razni suci i glasnogovornici suda imaju različite interpretacije' te da Bandić 'ne želi ništa prepustiti slučaju', već će postupiti 'onako kako bude propisano'.

Kako mu se boravak iza rešetaka očito nije svidio, Bandić se odlučio za dodatne mjere opreza pa je preko odvjetnika od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu zatražio popis svjedoka koji su ispitani, ali i onih koji bi tek trebali biti, kako ne bi stao na nagaznu minu i opet otišao na druženje s cimerom koji zbog prijetnji susjedu guli osam mjeseci.

No popis od suda neće dobiti jer oni smatraju da nije na njima da mu ga daju, već će njegov zahtjev proslijediti USKOK-u ili obrana sva imena može vidjeti u spisu.

Na popisu svjedoka brojni su pročelnici gradskih ureda, neki od njih su ispitani a neki nisu, od Slavka Kojića, šefa gradskih financija, Mirke Jozić, pročelnice za gospodarstvo, Dinka Bilića, pročelnika za promet i prostorno uređenje, njegove zamjenice Vesne Lubin, pročelnika za energetiku i okoliš Marjana Marasa pa sve do Jelene Pavičić Vukičević, zamjenice predsjednika Skupštine Grada i šefice kluba njegovih zastupnika. Svjedok je i Stipe Gabrić Jambo, kao i njegova obitelj…

Hoće li u konačnici život demantirati pravosuđe ili će nekim čudom apsurdna situacija u kojoj sa svjedocima malo može, a malo ne može komunicirati, ipak uspješno zaživjeti, ostaje vidjeti. No jedno je sigurno – u slučaju Demarin, barem što se tiče pravosuđa, ne isplati se biti pošten.