RASKRINKAVANJE

Bandić priznao kako HOTO centar nije građen zbog javnog interesa

21.02.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poslao je Gradskoj skupštini na usvajanje zaključak kojim se Grad Zagreb odriče javnog interesa u polivalentnim dvoranama koje je u svom šoping centru na Cvjetnom trgu, navodno za javnu korist, gradio poduzetnik Tomislav Horvatinčić, javlja Novi list

Novi list podsjeća da su pri gradnji šoping centra spomenute polivalentne dvorane predstavljene kao javni interes i to je bio jedan od glavnih argumenata u korist gradnje Centra, a navodi o javnom interesu utvrđeni su i ugovorom koji je Grad potpisao s Horvatinčićevom HOTO grupom.

Sukladno odredbama tog ugovora, sklopljenog 14. svibnja 2009. godine, HOTO grupa imala je pravo na povrat 7,2 milijuna kuna, jer je, opet navodno, 'na elemente javnog interesa utrošila 23,8 milijuna kuna'. Grad Zagreb, ističe Novi list, sad se tog javnog interesa odrekao, a Horvatinčić se odrekao prava na povrat 7,2 milijuna kuna. Polivalentne dvorane koje su predstavljene kao prostori u kojima Grad nalazi javni interes ostaju Horvatinčiću da njima raspolaže kako želi. Ako Gradska skupština prihvati ovaj prijedlog, od javnog interesa unutar Horvatinčićevog šoping centra neće ostati ništa, što daje za pravo kritičarima koji su otpočetka tvrdili da je priča o javnom interesu samo trojanski konj kojim je investitoru omogućena izgradnja na atraktivnoj lokaciji.

Pismom investitora – HOTO GRUPE d.o.o. iz Zagreba – koji je potaknut trenutačno lošom gospodarskom situacijom, istaknuta je s jedne strane namjera za odricanje od svog prava na povrat sredstava od Grada Zagreba te dat pristanak da navedena sredstva Grad Zagreb iskoristi za financiranje poslova i potreba iz svoje nadležnosti. S druge strane, Grad treba prosuditi i utvrditi da se realizacija polivalentnih dvorana više ne smatra elementom javnog interesa planiranog u realizaciji projekta te da se odriče svog prava u pogledu polivalentnih dvorana. Investitoru se dopušta nesmetano korištenje polivalentnim dvoranama kao poslovnim prostorima trgovačke namjene, što uključuje i dozvolu prenamjene navedenih prostora u poslovne prostore trgovačke namjene', stoji u obrazloženju prijedloga upućenog na usvajanje Gradskoj skupštini.

Tomislav Tomašević, predsjednik udruge Zelena akcija koja je od početka tvrdila da nema govora o javnom interesu u Horvatinčićevom šoping centru: 'Mi smo apsolutno protiv takvog prijedloga, odnosno protiv još jednog, novog dogovora i pogodovanja investitoru. Od početka smo tvrdili da to nije javni, nego jadni interes. Očito je da nikakav javni interes u tom trgovačkom centru nije realiziran, niti se namjerava realizirati. Uopće je bilo nevjerojatno da se te dvije polivalentne dvorane proglase javnim interesom. Na kraju se čak niti to, taj jadni interes nije realizirao, a očito je da se niti ne namjerava realizirati, pa se na ovaj način namjerava zakrpiti cijela stvar. To je zadnji čavao u lijesu javnog interesa proklamiranog uz gradnju Horvatinčićevom trgovačkog centra.'

Gradska uprava tvrdi da je, nakon što je dobila pismo HOTO grupe, analizirala situaciju i utvrdila da nikakve potrebe za dvoranama nema.

'Ističemo da svi gradski uredi u okviru planiranih sredstava u proračunu Grada za ovu godinu nisu utvrdili potrebu za korištenjem polivalentne dvorane većeg kapaciteta površine 600 metara kvadratnih, namijenjene realizaciji kulturnih sadržaja, kao niti za korištenjem polivalentne dvorane manjeg kapaciteta, površine 200 metara kvadratnih, namijenjene održavanju javnih tribina, rasprava i prezentacija gradskih programa. Po tom osnovu predlaže se donošenje Zaključaka kojim se prihvaća Sporazum između HOTO GRUPE d.o.o. i Grada Zagreba', stoji u obrazloženju prijedloga odluke.