'DALJE NEĆEŠ MOĆI!'

Bandić prijavio Ostojića izbornom povjerenstvu zbog SMS-ova

29.05.2013 u 19:48

Bionic
Reading

Aktualni zagrebački gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić ustvrdio je da se stranka SDP i kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić u izbornoj promidžbi služe neprimjerenim sredstvima zbog čega je danas uputio prijavu Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba

Milan Bandić je prijavu podnio na temelju odredbe članka 52 st. 1. točka 7. Zakona o lokalnim izborima zbog 'povrede pravilnosti u vidu neprimjerenog sadržaja plasiranog građanima tijekom izborne promidžbe'.

Konkretno navodi SMS poruke koje su 29. svibnja u 14,19 i 14,58 sati građanima stigle na mobilne aparate mreže 091 i 095 sa sadržajem: 'Poštovane/i izađite na izbore 2.6. i glasajte za Rajka Ostojića! Inače će gradom vladati kumovi i političko podzemlje. Vjerujem da Vam nije svejedno! Izađite na izbore s članovima obitelji!'.

Riječ je o insinuacijama kojima se pokušava utjecati na birače i slobodu njihova odlučivanja negativnim, neosnovanim i neargumentiranim omalovažavanjem i blaćenjem drugog kandidata, tvrdi Bandić.

'Porukama uvredljivog sadržaja stranka SDP/kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić, povrijedili su pravila korektnog ponašanja u vrijeme izborne promidžbe. Na navedeni način direktno se vrijeđa protukandidata za gradonačelnika Milana Bandića etiketiranjem na manipulativan, nekorektan, nedopušten, uvredljiv i društveno neprihvatljiv način', ističe Bandić u prijavi Izbornom povjerenstvu.


Osim što je neprihvatljivog sadržaja, navedena poruka vrijeđa protukandidata te ne poštuje ni Zakon o lokalnim izborima ni etiku izbornog ponašanja, koja je između ostalog istaknuta u priopćenju o promidžbenim aktivnostima koju je donijelo Državno izborno povjerenstvo RH 26. travnja, a kojeg se stranka SDP i kandidat Rajko Ostojić evidentno ne pridržavaju, ističe se nadalje u prijavi.

Bandić stoga poziva nadležno tijelo da s tim u vezi postupi sukladno odredbi članka 37. Zakona o lokalnim izborima, odnosno da stranku/kandidata upozori na propisani način vođenja izborne promidžbe.