OBEĆAVANJE NEMOGUĆEG

Bandić preko nezaposlenih kreće u izbornu kampanju

  • Autor: V.Brkulj
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 16:16
  • Objavljeno 09.03.2011 u 14:49
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

S koliko novca bi trebao raspolagati fond za nezaposlene u gradu Zagrebu? Bi li novac iz njega bio namijenjen svima ili samo onima koji će bez posla ostati nakon datuma kada odluka o njemu bude donesena? Zašto se s njim nije krenulo netom nakon početka krize nego u izbornoj godini? Sve su to pitanja koja su se nametnula nakon što je osnivanje fonda najavio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

'Trideset ljudi u Zagrebu dnevno ostaje bez posla i mi im moramo pomoći. Od travnja prošle godine razmišljamo o tome', pojasnio je svoju ideju Bandić, ne želeći precizirati ništa više.

Na novinarsku opasku da je riječ o predizbornim obećanjima, prvi čovjek grada tek je šturo odgovorio: 'Za mene je kampanja 365 dana u godini.'

Ono što je izvjesno jest da će novac određenim preraspodjelama i uštedama trebati najprije osigurati jer on nije predviđen proračunom za 2011. godinu.

Drugo ključno pitanje jest bi li se odluka mogla primijeniti retroaktivno, što bi automatski značilo da bi trebalo osigurati puno više sredstava. Pod pretpostavkom da će pravo na naknadu imati samo oni koji bi bez posla ostali nakon njenog eventualnog stupanja na snagu, može se govoriti i o diskriminaciji jer nitko nije mogao birati kad će ostati bez posla.

Odluči li se Bandić na tu varijantu, a gubitak radnih mjesta se nastavi u ritmu od 30 dnevno, za fond će, uz pretpostavku da će riječ biti o jednokratnoj neoporezivoj pomoći od oko 2000 kuna, na godišnjoj razini trebati osigurati 22 milijuna kuna.

Primjeni li se pak prva varijanta, vojsci od skoro 11 tisuća nezaposlenih koji bi se na burzi rada mogli naći u narednih godinu dana treba pridodati i 43 tisuće ljudi, koliko je trenutno prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje u Zagrebu. U tom slučaju za fond bi trebalo osigurati dodatnih 86 milijuna kuna ili sveukupno 108 milijuna kuna.

Iz SDP-a, koji u  Skupštini ima većinu, nisu željeli previše komentirati Bandićevu ideju jer prijedlog još nije stigao na stol. U HDZ-u nova ideja iz gradonačelnikova ureda, sasvim očekivano, dočekana je na nož.

'Bio bi to dobar prijedlog kada bi dolazio od nekog ozbiljnog. SDP i Bandić su opustošili gradsku kasu i danas roditelji s djecom plaćaju danak tome. Gradonačelnikov prijedlog krajnje je neprimjeren, a sasvim je očito da je riječ o njegovoj predizbornoj kampanji', mišljenja je HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić

Dragan Kovačević (HNS) drži da je Bandić zamijenio teze i da je nakon odmora ponovno krenuo s politikom obećavanja nemogućeg.

'HNS je davno predložio da se osnuje fond za razvoj i zapošljavanje. Osnivanjem fonda za nezaposlene Bandić je zamijenio teze. Nezaposlenima se najbolje može pomoći tako da im se omogući zapošljavanje. No očito je da je nakon podužeg odmora gradonačelnik u izbornoj godini odlučio krenuti sa svom poznatom politikom obećavanja nemogućeg', zaključio je Kovačević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi