IZBORI SVE BLIŽE, REJTING SVE NIŽE

Bandić ostaje bez Zagreba? Ni neodlučni, ni pogreška, ni preračunavanje ne pomažu?

03.09.2016 u 09:13

Bionic
Reading

Za tjedan dana predizborno ćemo ušutjeti i u nedjelju 11. rujna izabrati tko će iz Narodne koalicije, HDZ-a i njihovih partnera te Mosta, Jedine opcije okupljene oko Živog zida te IDS-a i ostalih koji se natječu na ovogodišnjim prijevremenim parlamentarnim izborima sjediti u Saboru. Kako bi nakon iduće nedjelje trebao izgledati parlament kad su stranačke boje u pitanju, pokušava otkriti veliko HRT-ovo istraživanje preferencija koje je na uzorku od 1.000 ljudi radila agencija Hendal

Tko i kako prolazi u igri za mandate u 4. i 1. izbornoj jedinici, pokazuju rezultati koje tjedan dana uoči izborne šutnje donosi HRT i otkriva velike probleme za Milana Bandića

4. izborna jedinica

Vodeća stranka pobjedničke Domoljubne koalicije s prošlih izbora - HDZ bio bi pobjednik i sad (33 posto). Gotovo devet posto zaostaje SDP-ov savez (24,2 posto). Most je treća opcija (7,1 posto), a postora HDSSB-u je prepolovljena (5,4% posto. HDSSB-u prijeti da iz svoje slavonske baze, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, u Saboru ostane samo na Branimiru Glavašu. Pad, ali manji, doživljava i opcija oko Živog zida (3,9 posto). No ne treba ih isključiti iz igre za mandat. Zbog više od 20 posto neodlučnih te statističke pogreške i postojeće metode preračunavanja glasova, Živi zid bi mogao HDZ-u uzeti jedno mjesto u Saboru.

U suprotnome, HDZ će dobiti jedan mandat više nego u studenome - ukupno sedam. Narodnoj koaliciji potpuno isto kao i prošloj Hrvatska raste - ostaju na pet zastupnika. Na jednom ostaje i Most. Također i HDSSB. Prema Hendalovoj anketi, ni neodlučni ni statistička pogreška ni metoda preračunavanja ne može im pomoći da vrate onaj drugi mandat iz studenoga.

1. izborna jedinica

U izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Zagreba, jedina je razlika u odnosu na studeni, postotak biračke potpore. Nekom je pala više, nekom manje. Oni kojima je pala manje su prvoplasirani SDP i drugoplasirani HDZ. Lista sa Zoranom Milanovićem na čelu dobiva 34,7 posto, a ona koju predvodi Andrej Plenković manje od 22,8 posto.

Opozvani ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao prvi na listi i najistureniji u kampanji, nije svom Mostu uspio ni približno vratiti popularnost iz studenoga - dobivaju 9,6 posto. Koalicija Živog zida raste (5,2 posto), pa bi u novom sazivu mogla dobiti prvog zastupnika iz 1. izborne jedinice.

Prema ovoj je anketi u najvećem problemu Milan Bandić (tri posto) koji ni u jednoj dosad obrađenoj izbornoj jedinici nije dosegnuo pet posto. Tako ni u Zagrebu, gdje je isti kao bračni par iz Splita koji vodi Pametno. Bandić ovdje nema šanse osvojiti mandat unatoč 16,5 posto neodlučnih.

Mandate anketa ovdje predviđa četirima političkim opcijama. Najviše, i isto kao u studenome, uzet će SDP-ov savez - sedam. Tri manje dobiva HDZ koji u Zagrebu koalira s HSLS-om. Dakle, ostaju na četiri. Most s tri pada na dva zastupnika. S tim da im je drugi mandat granični, pa bi u Saboru mogli ostati samo na Vlahi Orepiću, iz čega bi profitirao HDZ. Jedini pomak nabolje ima Jedina opcija oko Živog zida. Dosad nijedan, sad jedan zastupnik.