POVUČEN PRIJEDLOG

Bandić odustao od ideje da manjine imaju zagarantirana mjesta u Skupštini

21.03.2017 u 11:09

  • +9

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je prijedlog Odluke izmjena Statuta Grada Zagreba prema kojem je za naredni saziv Skupštine trebalo biti zagarantirano šest mjesta za pripadnike nacionalnih manjina

Kao što je tportal već pisao, Bandićeva želja bila je ta da se mjesta Srbima, Bošnjacima i Albancima zagarantiraju po ključu tri, dva, jedan, odnosno da sve manjine koje su zastupljene s više od 0,5 posto u gradskoj populaciji dobiju svog predstavnika.

Prijedlog je predviđao da Srbi imaju tri, Bošnjaci dva, Albanci jednog predstavnika, a Skupština bi se, ako se manjinci ne bi izabrali unutar 51 zastupnika, povećala za dodatnih, maksimalno šest zastupnika.

Kako je prijedlog stigao uoči lokalnih izbora, mnogi su u tome vidjeli Bandićev pokušaj manipulacije manjinama odnosno njegovo osiguravanje bolje pozicije u Skupštini nakon izbora.

'Žalostan sam i tužan. Manjine ne mogu biti problem, one su rješenje. Kako ćemo objasniti UN-u da smo za multinacionalnost. Imao sam najbolju namjeru da provedemo odluke Ustavnog suda i ništa drugo', kazao je Bandić.

Dodao je da je još 2013. Ustavni sud naložio Zadarskoj županiji da moraju u svoju Skupštinu uvrstiti jednog pripadnika srpske nacionalne manjine.

'Mi smo to tada prepoznali, jer da nismo, morali bismo imati dodatne izbore za pripadnika srpske manjine', kazao je Bandić.

Naveo je da će se nastaviti zalagati za prava manjina i da mu je žao to što ni s lijeve ni s desne strane ne postoji želja da njegov prijedlog prođe.