POSJET SUBOTICI

Bandić obećao pomoć vojvođanskim Hrvatima

02.09.2012 u 12:23

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je u subotu počasni gost proslave Dana grada Subotice, s čijim je čelnicima dogovorio početak suradnje dvaju gradova, a na sastanku s vodstvom hrvatske manjine u Vojvovini obećao je daljnju konkretnu pomoć Zagreba vojvođanskim Hrvatima

'Vidim prostor za suradnju. Ovo je naš prvi susret, a poslije njega će uslijediti sastanak stručnih služba dvaju gradova koje će razmotriti mogućnosti realizacije konkretnih projekata', izjavio je Bandić nakon razgovora sa subotičkim gradonačelnikom Modestom Dulićem.

Službena uporaba triju jezika, među ostalim i hrvatskog, i uspješan suživot više naroda primjeri su kako Subotica već sada dijeli i njeguje europske vrijednosti, rekao je Bandić, koji je na poziv domaćina prisustvovao podizanju gradske zastave, svečanoj sjednici subotičke gradske skupštine i otvorenju obnovljenog konferencijskog centra u susjednom turističkom mjestu Paliću.

Cjelodnevni boravak u Subotici Bandić je završio susretom s vodstvom hrvatske manjine u sjedištu Hrvatskog nacionalnoga vijeća, gdje mu je izražena zahvala za višegodišnju potporu ovoj zajednici.

'Ja sam gradonačelnik glavnoga grada Hrvatske i držim da je moja obveza pomagati Hrvatima ma gdje oni živjeli. Mi smo ostavili traga u svim područjima bivše Jugoslavije u kojima žive Hrvati, pa tako i ovdje u Vojvodini', izjavio je Bandić poslije sastanka s predstavnicima političkih, zastupničkih i kuturnih institucija vojvođanskih Hrvata.

Gradonačelnik Zagreba je naveo da će glavni grad Hrvatske i dalje nastaviti financijski podupirati odlazak učenika hrvatskih razreda iz Vojvodine na more u Hrvatsku, da će pomoći rješavanje pitanja prostora za hrvatske institucije u Subotici, te plaćanje dugova najveće hrvatske udruge kulture 'Bunjevačkog kola'.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić je rekao kako su vojvođanskih Hrvati rijetko u prigodi dobiti ovako otvorenu i konkretnu pomoć i da su za nju jako zahvalni.

Gradonačelnik Zagreba HNV je posjetio u društvu predsjednika osječkog gradskog vijeća Josipa Vrbošića, koji je također bio gost proslave Dana grada Subotice.