ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Bandić: Ne znam tko je dobio posao s kantama za smeće!

25.09.2013 u 12:28

Bionic
Reading

'Ne znam ništa o privatizaciji kanti za smeće, a gospodina Šećkovića ne poznajem. Na takva neozbiljna pitanja ne mogu odgovarati', ustvrdio je Milan Bandić na konferenciji za medije odgovarajući na novinarsku provokaciju hoće li se moguća privatizacija Čistoće provesti po modelu po kojem je u proljeće ove godine dodijeljen posao s kantama za smeće

Riječ je, podsjetimo, o 700 kanti za smeće, popularnim City boxovima na kojima postoji mogućnost oglašavanja.

SDP protiv privatizacije

Uoči sjednice Skupštine na kojoj bi trebalo doći do izdvajanja sedamtvrtki iz ZGH u zasebna trgovačka društva zagrebački SDP održao jekonferenciju za medije na kojoj su upozorili na neke loše primjereprivatizacije komunalnih tvrtki u Europi. 'Vidjeli smo što se dogodilo uNapulju, Budimpešti i Parizu. Komunalne usluge koje imaju prirodnimonopol koje građani ne mogu kupiti (voda, smeće) ne smiju seprivatizirati. Sve što se može kupiti na tržištu može biti temaprivatizacije', kazao je šef ZG SDP-a Davor Bernardić.

Kao što smo tada pisali, posao je dobila tvrtka Dobra reklama u vlasništvu Gojka Šećkovića, brata Milana Šećkovića, vlasnika licence za miss Hrvatske kojeg se moglo vidjeti i u prvom krugu izbora u izbornom stožeru gradonačelnika i Igora Maksimilijanovića.

Kako je posao bio ispod milijun kuna (997.500,00 kuna), natječaj za njega nije trebao biti raspisan. Jedina obveza Dobre reklame je da kante zamijeni kad se unište, dok je pražnjenje ostavljeno Čistoći. Naravno, novac od reklame narednih 15 godina ubirat će vlasnici tvrtke čija je želja do ožujka 2014. godine postaviti po cijelom gradu još 1400 kanti.

Iako bi bilo logično da je Grad ponudio cijelu priču na natječaj i tražio najbolje riješenje ili omogućio Zagrebplakatu, čiji je vlasnik, da se oglašava, to nije učinjeno.

Cijeli posao 'blagoslovio' je svojim potpisom gradonačelnik Milan Bandić koji danas, kad se spominje privatizacija Čistoće, taj posao ne pamti.

Govoreći o izdvajanju pojedinih tvrtki (AGM, Čistoća, Tržnice, Stanogradnja, Robni terminali, Vodovod i odvodnja, GSKG) iz Holdniga u zasebna trgovačka društva, što bi se trebalo dogoditi na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine, naveo je kako će se sve odvijati u tri faze - priprema, provedba i kontrola - i dodao kako oni koji rade svoj posao nemaju razloga za strah.

S druge pak strane sindikati i radnici strahuju da će nakon izdvajanja društava uslijediti 'čerupanje' svega što valja odnosno privatizacija po dobro poznatom hrvatskom modelu. U ZGH i Gradu ne demantiraju da će se pojedine tvrtke staviti na tržište, ali dodaju da razloga za strah nema.

'Dobio sam mandat da zajedno s Upravom Holdinga provedem neke stvari, a ako to ne napravimo sada, za četiri do šest mjeseci nećemo imati za plaće. Sindikati se nemaju zašto bojati, mi smo bili partneri i to ćemo ostati. Mi smo preteča onoga što će država napraviti tek u narednih pet godina',zaključio je Bandić