VESELO NA GRADSKOJ SKUPŠTINI

Bandić: 'Koliko sam ja puta pao na glavu'

02.07.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Prva sjednica zagrebačke Gradske skupštine zahvaljujući Milanu Bandiću protekla je u veselom tonu. Za glazbu je bio zadužen Jozo Radoš

Gradska skupština Grada Zagreba je na sjednici donijela statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba te odluku o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela.

Zastupnici su jednoglasno usvojili predložene izmjene Statuta koje su, kako je rečeno, tehničke promjene usklađivanja sa zakonom o lokalnoj samoupravi, a o suštinskim promjenama raspravljat će se najesen.

Noćni autobus s Jaruna

HNS-ova Alenka Košiša Čičin-Šain za mlade koji noći provode uz jarunskojezero zatražila je noćni autobus od Jaruna do Zagreba. 'Radije sampješačio do tramvaja da se 'razluftam', no budući da mladi danas izlazevan u vrijeme kada smo se mi vraćali kući, vidjet ćemo što možemonapraviti', rekao je Bandić.

Prema Statutu Grada gradonačelnik, kao nositelj izvršnih poslova utvrđuje prijedloge općih i drugih akata što ih donosi Gradska skupština, izvršava akte Gradske skupštine ili osigurava njihovo provođenje, upravlja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Grada te prihodima i rashodima Grada.

On odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina Grada čija pojedinačna vrijednost ne prelazi 0,5 posto iznosa prihoda a najviše od milijun kuna. O stjecanju i otuđenju pokretnina i nekretnina Grada koje prelaze tu vrijednost odlučuje Skupština.

Odluka o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela usvojena je većinom glasova gradskih zastupnika. Oporbeni zastupnici kritizirali su odluku prije svega zbog toga što se u doba recesije ustrojava novi ured. Naime, iz dosadašnjeg Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje izdvojen je dio poslova koje će voditi Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Zbog novog položaja i ovlasti gradonačelnika, kao jedinog izvršnog tijela, ustrojava se Stručna služba gradonačelnika kao nova služba. Ured gradonačelnika uz niz poslova, među kojima su investicijsko planiranje, pripreme projekata od interesa za Grad i nadzor nad njihovim izvršavanjem, javna nabava, energetika itd., bavit će se i zaštitom okoliša i, u okviru toga, učinkovitim upravljanjem energijom. Za ta područja ustrojavaju se nove jedinice, što je je naišlo na negodovanje oporbenih zastupnika.

Grad će u budućnosti imati 17 upravnih tijela.

Zbog sve učestalijih nesreća na igralištima, SDP-ovku Ivanu Mlinar Horvat zanimalo je što se na razini grada poduzima po pitanju osiguranja dječjih igrališta. 'Ma dajte, molim vas. Pa koliko sam puta ja pao na glavu. Jednom sam lovio mačku i udario glavom sa šest metara o tlo, no nisam je ulovio. Ne može uvijek Grad biti kriv za dječje padanje jer bi i roditelji trebali bolje brinuti za njih', kaže Bandić.

Srđan Subotić (SDP) predložio je da kraj imena ulica u centru postave dvojezični opis onoga po kome ulica nosi ime. 'Zamislite ispod imena ulice čituljak kao 'Rat i mir'. No razmotrit ćemo prijedlog', rekao je Bandić.

Za glazbenu podlogu gradonačelnikovim 'šaljivim' odgovorima pobrinuo se Jozo Radoš, koji je za vrijeme sjednice surfao internetom. Odjednom se Skupštinom zaorila glazba. Zbunjeni predsjednik Skupštine Boris Šprem pitao je kome zvoni mobitel. Zastupnici su se smijali, a Radoš je rumen u licu i s kiselim smiješkom pokušavao ušutkati računalo, pišu 24sata.