HEBRANG TVRDI

'Bandić je već potrošio 25 milijuna kuna'

13.12.2009 u 10:06

Bionic
Reading

'Mislim da Milan Bandić izbjegava sučeljavanja kako se ne bi otkrilo pitanje pokrića njegovih troškova u ovoj kampanji, njegovih darova koje dijeli na kamione, gotovinskog plaćanja različitih promidžbenih aktivnosti i kroz to njegove cjelokupne gradonačelničke funkcije koja je, očito, izvor tog novca', komentirao je predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang Bandićev nedolazak na Novu TV

'Osim toga, Bandić se boji se da se pokrene drugo pitanje. On je, naime, gradonačelnik na godišnjem odmoru, šef milijunskog Zagreba kojemu nije prošao proračun. A on je otišao i ostavio Grad. Što bi radio kao predsjednik države? Ostavio državu na cjedilu i otišao na godišnji odmor', istaknuo je Hebrang i dodao kako je treći razlog Bandićevih nedolazaka na sučeljavanje njegovo vrlo oskudno poznavanje politike na državnoj razini.

Hebrang se zapitao kako to da Bandić kao nezavisni kandidat može imati najbogatiju kampanju. 'Kad zbrojite njegove oglase u novinama, džambo plakate, minutažu na TV-u i dodate kamione naranči i lopti koje daruje te najskuplje glazbenike koji mu nastupaju, onda je lako izračunati da je do sada potrošio oko 25 milijuna kuna. U pravnoj državi svatko bi morao pokazati podrijetlo tog novca. Bandić, zapravo, pliva na površini nedorečene pravne države', kaže Hebrang.

Sučeljavanje na Novoj TV


HDZ-ov kandidat osvrnuo se i na prepucavanja dvojice drugih protivnika, Dragana Primorca i Nadana Vidoševića.
'Veseli me što Primorac i Vidošević jedan na drugom iznose istinu jer birači to moraju znati. Ono zbog čega ja prosvjedujem kad su u pitanju svi kandidati, a posebno njih trojica, je to da svi oni imaju sive zone u biografijama. Pogledajte njihove sive zone od 1991. do 1995. i pogledajte sivu zonu Primorca u razdoblju kad je postao profesor. A profesor je postao dok je bio resorni ministar u visokom obrazovanju. To je nezamislivo. U svijetu bi takav profesor bio diskvalificiran za sva vremena', kaže Hebrang.

Komentirajući Vidoševića, Hebrang je ponovio kako vrijednost njegove imovine iznosi nekoliko desetaka milijuna eura. 'Pogledajte Vidoševićeve umjetnine čiju procjenu ne dopušta. I on želi biti predsjednik? Koja je to poruka građanima, a koja svijetu? Ako takav čovjek sutra bude vodio državu, onda zaboravite na borbu protiv kriminala i korupcije', upozorio je Hebrang. Dodao je kako su preko Bandića i Vidoševića ovi izbori postali izbori velikog kapitala.

'I kad pogledate cjelokupan lik i djelo Dragana Primorca, pitate se je li moguće da taj čovjek ulazi u predsjedničku utrku. Takve ljude ja zovem cik-cak ljudima. On cijeli život ide cik-cak i gleda šta je aktualno da se tamo pridruži. To je čovjek koji gleda samo svoje osobne interese', kaže HDZ-ov kandidat. Ispričao je i kako je Primorac u zadnjih 20 godina promijenio sve političke opcije.

'Bio je kandidat za gradski komitet SK u Splitu 1989. Nakon 1990. odmah je prešao Tuđmanu i dobio falsificirani dokument čak i o tome da je dragovoljac Domovinskog rata. Bio je uz Tuđmana dok nije zagustilo nakon Plitvica i Pakraca. Onda je ostavio i Tuđmana i Hrvatsku i prije pada prve granate otišao u Ameriku', kaže Hebrang.

'Tamo je ostao devet godina i nije uspio položiti diferencijalni ispit za liječnika, pa je radio u laboratoriju i bavio se forenzikom. Vratio se 2000. na poziv Ivice Račana, a SDP ga je postavio za direktora Poliknike Sveti Duh 2. Kad je vidio da je SDP pred porazom 2003. odmah se priklonio Sanaderu, a kad je on otišao, prvi ga je počeo kritizirati. Ja sada lansiram jednu novu rečenicu u svojoj kampanji', birajte one koji su Hrvatskoj više dali nego uzeli. Primorac je tipičan primjer čovjeka koji je više uzeo, zaključio je Hebrang.