MIKULIĆ NA SKUPŠTINI

'Bandić je mislio malo farbati fasade'

16.02.2017 u 18:26

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u četvrtak je ocijenio da prijedlog odluke o sufinanciranju obnove pročelja višestambenih zgrada, koji je povučen s dnevnog reda današnje skupštinske sjednice, nije bio dobar i kvalitetan u onoj mjeri u kojoj bi trebao biti te da ga gradonačelnik Milan Bandić koristi u predizborne svrhe.

Tim prijedlogom se, ocijenio je, ne radi ništa osim što se "malo farbaju fasade" te ustvrdio da se ne radi o energetskoj obnovi zgrada. Nismo za to da se radi na takav način, po takvim kriterijima i na taj način diskriminira ljude koji žive u rubnim dijelovima grada, rekao je te naveo kako je grad prema prijedlogu bio podijeljen u zone A, B, i C, gdje su postoci sufinanciranja 80, 70 i 60. Onda i mi, dodao je, predlažemo da se "snizi prirez građanima po zonama".

"Zašto nije povukao sredstva iz EU fondova? Mi imamo Ured za EU fondove unutar Grada Zagreba. Prema tome, netko nije odradio svoj posao", ustvrdio je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić te naveo kako je u nacionalnom programu predviđeno preko 500 milijuna kuna u tom fondu, a da Grad Zagreb ima 30 milijuna.

Procijenio je i da, u prosjeku, obnova jednog pročelja košta između 900.000 do milijun kuna i da se s tim novcem može obnoviti 30-ak zgrada, a u Zagrebu je, kaže, desetak tisuća zgrada. Rekao je i da se može dogovoriti da se energetski obnavljaju pročelja zgrada 'kvart po kvar't u Zagrebu, ali takve ponude nema.

Vezano za prijedlog zaključka o prihvaćanju ponude za zakup objekta na području Vrbana II, za potrebe Osnovne škole Alojzije Stepinac, Mikulić je poručio da taj problem treba riješiti na drugačiji način. "Škola je izgrađena 2012.. Gradski zavodi imaju unutar sebe posebne službe i odjele koji se bave i demografijom i analitikom i statističkim planiranjem. Ti ljudi nisu nešto predvidjeli. Treba taj problem riješiti, ali ne na ovaj način", kazao je.

Sad se, dodao je, netko sjetio da bi negdje preko puta, jer nedostaje 17 učionica, iznajmio prostor za 25.000 eura mjesečno plus PDV. Pomnoženo s 12 mjeseci to iznosi 400.000 eura, nešto manje od tri milijuna kuna godišnje i to na deset godina", ustvrdio je pitajući se zašto Grad nije išao s prijedlogom da kupi taj prostor. Drži da je krajnje vrijeme da se prekine s najmovima.