SKUPLJANJE GLASOVA

Bandić, Hebrang i Vidošević će rehabilitirati generale

andrija hebrang

andrija hebrang

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Trojica kandidata iz utrke za Pantovčak - Milan Bandić, Andrija Hebrang i Nadan Vidošević - spremni su, ukoliko postanu predsjednici, rehabilitirati generale koje je predsjednik Stjepan Mesić 2000. godine umirovio zbog političkog angažmana

Ako Milan Bandić postane treći hrvatski predsjednik, vratit će neke od umirovljenih generala u aktivni sastav HV-a, piše Jutarnji.hr. 'Nijedna vlast u posljednjih 14 godina nije napravila ništa da bi afirmirala pobjednički Domovinski rat. Nijedna vlast, nijedna vlada, pa nijedan predsjednik nisu afirmirali taj rat. Nisu očuvali ni dostojanstvo hrvatskih branitelja koji su se borili u tom pobjedničkom ratu protiv velikosrpske agresije. Prvo što bih napravio kao predsjednik: radio bih na afirmaciji Domovinskog rata te povratu dostojanstva hrvatskim braniteljima', izjavio je za Jutarnji list Milan Bandić.

'Među generalima koji su umirovljeni, kao i među drugim umirovljenim časnicima, jedan je broj onih koje ćemo, ako pobijedimo, vratiti u aktivni sastav, a ostalima treba osigurati posao i vratiti im dostojanstvo', rekao je Miodrag Demo, načelnik Odjela za branitelje u zagrebačkom Poglavarstvu i jedan od Bandićevih najbližih suradnika.

Napominje da se prema braniteljima godinama vodila neodgovorna politika, dok im je jedinu stvarnu potporu pružalo Bandićevo poglavarstvo. Ukoliko Bandić postane predsjednik, to će se promijeniti, tvrdi Demo. Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang o umirovljenim generalima kaže: 'Generali su 2000. godine izašli s pismom jer su ih tada odbili primiti predsjednik države, premijer i saborski Odbor za sigurnost', istaknuo je Hebrang. Kao predsjednik ja bih generale, pa čak i poslije pisma, primio na razgovor. Potom bih im održao bukvicu da se ne smiju miješati u politiku i vratio bih ih da rade svoj posao jer su dragocjeni u sustavu obrane kao ljudi s iskustvom. Ako ne bi poslušali, tek bih onda pribjegao kazni. Zaslužili su razgovor i šansu, i to bih napravio onda. A danas bih ih, poput predsjednika svih drugih zemalja, pozvao u savjetodavno tijelo', kazao je Hebrang. Dodao je da bi Mirka Norca pomilovao čim se za to steknu zakonski uvjeti.

I Nadan Vidošević je na sličnom tragu kada je riječ o rehabilitaciji generala.

'Važnije je govoriti da oni poput generala Krstičevća, koji su u gospodarstvu i visokoobrazovani, budu pozvani sudjelovati u velikim projektima od nacionalnog značaja za cijelu Hrvatsku. Ali ne samo on, nego mnogi časnici s ratnim iskustvom i završenim najprestižnijim školama moraju preuzeti odgovorna mjesta', izjavio je Vidošević.

U rujnu 2000. predsjednik Mesić prisilno je umirovio sedam generala HV-a: Antu Gotovinu, Damira Krstičevića, Milenka Filipovića, Davora Lošu Domazeta, Mirka Norca, Krešimira Ćosića i Ivana Kapulara. Odluka se temeljila na Zakonu o Oružanim snagama, a povod joj je bio otvoreno pismo 12 hrvatskih generala kojim se pozivalo na nesuradnju s Haškim sudom. Inicijativa Bandića i savjetnika o povratku umirovljenih generala najlošije je primljena u Uredu predsjednika Mesića. Kako doznajemo, na Pantovčaku drže da je riječ o jeftinom populizmu, a ideje o povratku generala koje je predsjednik Mesić umirovio smatraju uvredom iz Bandićevog stožera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi