(NE) KUPUJMO HRVATSKO

Bandić dijeli strane lopte i Todorićeve jabuke

Bionic
Reading

Nogometne lopte koje je Milan Bandić, nezavisni predsjednički kandidat, odlučio razdijeliti djeci u ruralnim krajevima tijekom kampanje, nisu hrvatski proizvod. No kada je riječ o jabukama i sokovima kojima prikuplja naklonost birača, povodio se za onom 'Kupujmo hrvatsko'

Ivan Perica, direktor tvornice igračaka Biserka, jedine koja u Hrvatskoj proizvodi društvene igre i dječje lopte otkako je propao Diokom, kaže kako Bandić kod njih nije naručio lopte.

Ako lopte nisu 'Made in Croatia', postavljaju se pitanja gdje ih je, od koga i po kojoj cijeni Bandićev stožer nabavio. Na to pitanje nemaju pravog odgovora. 'Lopte nabavljamo od kvalitetnih proizvođača, po povoljnim cijenama', jedini je odgovor iz Bnadićevog stožera.

Teško se tako oteti dojmu da se poruka Andrije Hebranga, kandidata HDZ-a, o dijeljenju kineskih igračaka, barem dijelom ne odnosi na Bandića. To više što su i u Magmi, najvećem domaćem distributeru igračaka, ustvrdili kako od njih 'Bandićeve' lopte nisu kupljene, niti su isporučene kao donacija.

Nije sve, međutim, tako crno za domaću ekonomiju, jer će kandidat Bandić građanima prigodom susreta darivati i jabuke te voćne sokove, oboje hrvatske proizvodnje. 'Za kampanju nabavljamo jabuke domaćih proizvođača, i to raznih dobavljača, no točne količine teško je u ovom trenutku procijeniti, jer će na teren pristizati prema potrošnji', kažu u njegovu stožeru, ponovno izbjegavajući navesti proizvođača.

Posljednjih je dana IDS-ov predsjednički kandidat Damir Kajin kazao da iza tih jabuka stoji Ivica Todorić, što je kategorički demantirala Anja Linić, glasnogovornica Agrokora, ustvrdivši da nikada nisu, pa neće ni sada, financirati ničiju predsjedničku kampanju.

No Bandić će svoje jabuke ipak nabavljati od Agrokora. Riječ je o njegovoj tvrtki Agrofructus u Ivanić Gradu, koja pokriva 50 posto domaćeg tržišta jabuka. 'Do sada Bandiću za kampanju nismo donirali ni prodavali jabuke, no upravo danas potvrđeno je da je naša ponuda prihvaćena. Već ovog vikenda kreću prve isporuke, a Bandić je za nas kupac kao i svi ostali', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Denis Matijević, predsjednik uprave Agrofructusa.