SMJENA U MEGATVRTCI

Bandić će biti 'siva eminencija' nove šefice Holdinga

16.06.2015 u 10:45

Bionic
Reading

'Dopis u kojemu se navode razlozi naše smjene - čisti je pamflet, a svi su razlozi neutemeljeni', izjavio je u emisiji 'U mreži prvog' Dejan Fičko, smijenjeni predsjednik Uprave zagrebačkog Holdinga. Menađerske ugovore članova uprave je nazvao je 'ugovorima o pravima i obvezama'. Ono što je eventualno sporno javnosti je činjenica da imamo pravo na opremnine za slučaj smjene bez valjanog razloga, a to se upravo dogodilo, kazao je Fičko.

Fičko je kazao i kako je s gradonačelnikom Milanom Bandićem, u nekoliko mjeseci svog mandata - imao samo jedan sastanak i to na vlastitu inicijativu. Kako će se postaviti u odnosu na zajamčene otpremnine (pola plaće do kraja mandata, ukupno 2,7 milijuna kuna) kazao je kako će se konzultirati s odvjetnikom. Ponovio je kako je jedan razlog njegove smjene i to što nije želio otkazati ugovore o radu za 200 zaposlenika Holdinga. Među njima i onih koj su došli po političkoj osnovi - ali su kompetentni, prenosi portal HRT-a.

Član NO Holdinga Vladimir Ferdelji kazao je kako se radi o nepostojećim razlozima za smjenu. Posebno se osvrnuo na prvu 'optužbu' da ne postoji plan poslovanja za 2015. 'On postoji i na prošloj sjednici NO-a razmatran je rebalans tog plana', dodao je. Pohvalio je smijenjenu Upravu koja je, kako je rekao, radila pod velikim pritiskom gradonačelnika. Kazao je također da svugdje u svijetu članovi uprave imaju menadžerske ugovore, a plaćaju se prema rezultatima rada. 'Uprave koje rade u poduzećima koja posluju u uvjetima monopola, moraju imati menadžerske ugovore - da bi poslovale racionalno', naglasio je Ferdelji. Dodao je kako nova predsjednica Uprave sigurno neće voditi Holding samostalno - najvjerojatnije uz 'sivu eminenciju' Bandića.

Podsjetimo, Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je jučer dužnosti predsjednika Uprave - Dejana Fička te njezine članove Denisa Nikolu Kulišića, Krešimira Kvaternika i Mariju Cvrlje. Nova predsjednica Uprave Holdinga je Ana Stojić-Deban, dosadašnja predstojnica Ureda. Tu dužnost obavljat će dok se ne imenuje nova Uprava društva.