LOŠ POSAO S MARIJOM ŠOLOM

Bandić bi uložio 1,47 milijuna, a Grad bi 'zaradio' 850.000 kn

09.07.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić zatražio je treći put od Gradske skupštine da ukine svojstvo javnoga dobra na dijelu zemljišta u Novoj ulici u zagrebačkom naselju Kraljevački Novaci kako bi se to zemljište moglo prodati Mariji Šoli koja bi na njemu gradila šest objekata stambene namjene ukupne bruto građevinske površine od 2.400 metara kvadratnih. No Odbor za prostorno uređenje zahtjev je odbio, jer bi, sada je konačno utvrđeno, to značilo 850 tisuća kuna manje u gradskoj blagajni

Prijedlog je prema Gradskoj skupštini upućen još u ožujku, zatim u travnju, ali su ga nadležni Odbori vraćali na doradu zbog nepotpune dokumentacije, odnosno zbog činjenice da se iz dostavljenih materijala nije mogao vidjeti omjer uloženog i dobivenog. Za predstojeću sjednicu Skupštine, koja je zakazana za četvrtak, stigao je novi zahtjev sa svim materijalima i iz njih je vidljivo da bi na kraju Grad izgubio oko 850 tisuća kuna

Naime, Šola je Gradu ponudila 1040 m2 svog zemljišta na navedenoj lokaciji, za koje je njezin vještak iz Kaba nekretnina procijenio da vrijedi 22,78 eura m2 (ukupno 178.860 kn) za izgradnju ulice pod uvjetom da joj Zagreb daruje 352 m2 vrijednih 134.531 kako bi mogla nastati Nova ulica koju bi izgradio Grad. Građevinski vještak angažiran od Grada ustvrdio je kako je vrijednost Šolina zemljišta nešto niža – 20,25 eura za m2 odnosno ukupno 172. 484 kuna.

Međutim, pravi problem nastaje kada se pogleda troškovnik za izgradnju infrastrukture u Novoj ulici koji je dostavio Gradski ured za izgradnju Grada. Prema njemu Grad bi za gradnju prometnice potrošio 483.000 kuna, na vodovod i kanalizaciju otišlo bi još 853.662, a za rasvjetu 138 tisuća kuna. Sve ukupno procijenjeno je da bi izgradnja komunalne infrastrukture iznosila 1,47 milijuna kuna, a Grad bi od komunalog doprinosa uprihodovao oko 580 tisuća kuna što bi u konačnici značio minus u gradskoj blagajni za oko 850 tisuća kuna.

Marija Šola majka je predsjednika Uprave Karlovačke banke Sandija Šole, a najpoznatija je kao bivša stečajna upraviteljica Name koja se na toj dužnosti nije proslavila. Trenutačno je direktorica Kaba nekretnina i Invest holdinga. Zašto je Grad već mjesecima želi ući u posao u kojem bi poslovao s minusom predstavnica Grada Zorica Tresić koja je bila na današnjoj sjednici Odbora za prostorno uređenje nije imala odgovor.