CIRKUS OKO 'DŽEPARCA'

Baldasar vratio 20 tisuća kuna, Šundov sprema 150 tisuća

18.02.2014 u 13:47

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar potvrdio je da je na račun komunalne tvrtke Čistoća vratio 8,5 tisuća kuna, a na račun Turističke zajednice Splita 12 tisuća kuna koje je prošle godine nezakonito primio kao dodatnu naknadu za rad u tim institucijama

Baldasar i dalje tvrdi da 'nije vidio' mišljenje Povjerenstva za sukob interesa još iz srpnja prošle godine, kojim je unaprijed upozoren da osim gradonačelničke plaće ne smije imati drugih primanja.

'Na neki način bio sam doveden u zabludu i nisam znao je li ovako ili onako. I oni koji su isplaćivali također su bili u zabludi, oni su novac isplatili jer nisu htjeli prekršiti zakon. Ne smatram se krivim, nego nisam znao što napraviti', kazao je Baldasar. Čistoći, u kojoj je bio na položaju predsjednika skupštine, dao je pismeni nalog da primi natrag njegov novac. A turističkoj zajednici je, kaže, već vratio 12 tisuća kuna, iako još u ponedjeljak navečer nije bio siguran hoće li to napraviti i kako.

'Kerum nije ništa primio, a sporna su primanja njegovih zamjenika', dodao je splitski gradonačelnik.

Kako doznajemo, upravo je bivši Kerumov zamjenik Jure Šundov kao predstavnik grada sjedio u skupštinama triju komunalnih tvrtki (Promet, Čistoća i Vodovod i kanalizacija) i od njih primio najmanje 150 tisuća kuna.

'Naknadu sam primao sukladno aktima Grada i sukladno aktima tih poduzeća. Ako sam nekoga oštetio, ja ću ga i obeštetiti', kazao je Šundov. Ima li 150 tisuća kuna, upitali smo ga.
'Imam, evo ih ovdje u džepu', veselo će Šundov.

Sjednicu splitskog Gradskog vijeća obilježila je i Baldasarova izjava da 'ima diskrecijsko pravo donijeti odluku i u gradske tvrtke imenovati ljude od svog povjerenja', pa tako i jednog studenta u nadzorni odbor gradskog prijevoznika Prometa. Silno se iznervirao kad je nezavisna vijećnica Marijana Puljak od njega tražila da objasni svoj izbor i dostavi životopise svih imenovanih.

'To su radili svi do sada, radi se u cijeloj državi!' zavapio je Baldasar. Tek nešto pristojnije od legendarne Kerumove izjave da će 'metnuti svoje ljude i tko mu što može'. Gradonačelnik je tako odlučio i svoje dosadašnje savjetnike Gojka Čepu i Ivicu Grubišića instalirati u Vodovod i kanalizaciju. Bit će, kaže, savjetnici za projekte izgradnje vodnih građevina i za taj 'metiljavi svakodnevni posao' imati puni profesionalni angažman.

Zanimljivo, sam Čepo kao da nije bio na sjednici, tek dva metra od Baldasara, pa tvrdi da o svom novom angažmanu - nema pojma. Najprije je govorio da će raditi volonterski, potom kaže da će Vodovodu i kanalizaciji pružiti svoje usluge ako budu potrebne, a onda iskreno priznao da tamo ima puno posla. Kako sve stigne, ako je već zaposlen kao direktor Tehnološkog centra u Splitu?

'To je naša stvar kako ćemo se organizirati', odvratio nam je mladi SDP-ov vijećnik.