NAKON IZBORA U SDP-U

Baldasar ima dvije opcije, nijednu dobru za njegovu političku karijeru

07.04.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Izbori za članove Predsjedništva SDP-a za nešto manje od dva tjedna mogli bi zapečatiti političku sudbinu splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, barem po pitanju njegove stranke. Ako ne uspije u svojoj kandidaturi, od Baldasara kao jednog od najglasnijih zagovaratelja Zlatka Komadine očekuje se ostavka na mjesto predsjednika splitskog SDP-a. Ili će, što je još vjerojatnije, vrh stranke raspustiti ovaj gradski ogranak. Jedina nada za spas bi mu bio izbor u predsjedništvo stranke, ali ostaje za vidjeti koliko je to realno, nakon što se i Zlatko Komadina ranije suptilno ogradio od njegove podrške

Sam splitski gradonačelnik u noći izbora za predsjednika stranke izjavio je da je shvatio poruku, odnosno da mora 'preispitati svoje stavove', izrazivši razočaranje jer je Zoran Milanović pobijedio u ovom gradu, dok je u s gotovo tisuću glasova više upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvario najveću prednost nad Komadinom. Baldasar je bacio sve karte na riječkog SDP-ovca i kazao da ga podržava 'zato što nije osvetoljubiv' - pa je, drugim riječima, dao do znanja da je svjestan da mu u slučaju poraza ne gine smjena.

Iako je bio jedan od njegovih najgorljivijih zagovornika, Baldasar kao gradonačelnik drugog najvećeg hrvatskog grada - odnosno trenutačno najviše pozicionirani SDP-ovac u državi - čak nije završio na Komadininu propagandnom letku.

Nepopularan zbog ideoloških vrludanja

Tportal je proteklih dana razgovarao s nizom članova stranke koji su odbili javno istupati sve dok se ne završio proces unutarstranački izbora, odnosno dok 2.288 delegata uskoro ne izabere tijela stranke. Gradonačelnik Splita natječe se u tzv. dalmatinskoj kvoti, u kojoj za dva mjesta u Predsjedništvu konkuriraju petorica kandidata iz ove regije - pored njega tu su Arsen Bauk, Branko Grčić, Ranko Ostojić i Franko Vidović. Prilično velika gužva, doduše ne kao u Zagrebu gdje postoji čak 17 kandidata za tri mjesta.

Baldasaru u prilog ide to što je jedini kandidat Komadinine struje u Dalmaciji, no s druge strane članove Predsjedništva SDP-a biraju delegati iz cijele Hrvatske, što mu svakako ne odgovara jer je svojim ideološkim vrludanjima stekao prilično negativan imidž među članstvom stranke. Pored toga, već u procesu kandidature postalo je jasno da Baldasar sa sobom ne nosi velik politički kapital: u Splitu je, naime, nakon žestokog agitiranja uspio skupiti tek 180 potpisa potpore, pa je ostatak do potrebnih 500 potpisa stigao od Davora Bernardića iz Zagreba.

Splitski SDP danas broji oko 1.100 registriranih članova, no na subotnjim izborima za predsjednika stranke glasovalo je manje od pet stotina, što je omjer koji se ponavlja već gotovo deset godina, otkako traje rat oko ovog ogranka. Komplicirane odnose može se pojednostavniti jednom rečenicom: Zoran Milanović nikada nije uspio staviti pod kontrolu splitski SDP.

SDP-ovci su prije minirali Ranka Ostojića, a Jurjević je minirao SDP

Najprije je dio članova 2009. minirao kandidaturu Ranka Ostojića za gradonačelnika gotovo otvoreno podržavši Željka Keruma, potom je nešto kasnije odbijen njegov nalog da Ostojić preuzme gradski ogranak i na izborima je ponovno izabran vječni splitski SDP-ovac Marin Jurjević. On se potom nakon četvrt stoljeća povlači iz prvog plana uz jednu malu diverziju: bez znanja vrha stranke ističe Baldasara kao kandidata za gradonačelnika.

Njegova pobjeda iznenadila je sve, pa i Milanovića koji mu je posvetio pažnju tek u finišu kampanje opisavši ga dosta neobičnom usporedbom s dizel-motorom koji sporo pali. Podjele su ipak ostale do danas, pojačane Baldasarovim vrludanjem oko pitanja fašizma i dosta svojeglavim načinom vođenja Splita, oko čega se u stranci gotovo ni ne konzultira.

Opozicija mu je dosta snažna: natjerali su ga se izmjene GUP-a prethodno rasprave u stranci i zaustavili ideju o povećanju stope prireza, a ne daju mu baš ni jedinstvenu podršku u Gradskom vijeću, premda službeno pokušavaju ostaviti dojam monolitnosti. U predsjedništvu ogranka Baldasar nema većinu, u samom Gradskom odboru stanje je dosta fluidno, a usprkos svemu, najžešće ga  podržava spomenuti Marin Jurjević, inače najcrveniji od najcrvenijih SDP-ovaca. U splitskim kuloarima sasvim je jasno da je upravo on u pozadini snažnog agitiranja za Zlatka Komadinu, motiviranog željom za konačnom osvetom Zoranu Milanoviću.

U jednadžbu još treba uključiti drugove iz Foruma mladih splitskog SDP-a: oni su oko imena novog predsjednika stranke bili podijeljeni, no Ivo Baldasar uživa njihovu znatno manju podršku.

Veliko regionalno pospremanje tek nakon onog nacionalnog

Splitski SDP u proteklih dvije godine dobio je gotovo dvije stotine novih članova, što je ogromna brojka u odnosu na samo petstotinjak članova koji zbilja aktivno sudjeluju u radu stranke. Upravo to bi trebao biti povod za veliko pospremanje nakon što se poslože karte na nacionalnoj razini: u jednoj opciji ogranak će se raspustiti zbog zapuštenosti, a u drugoj bi se čak radila revizija članstva. Dakako, moguće je da se Baldasar sam povuče ili da ga se ipak smijeni iznutra budući da u hrvatskoj političkoj praksi masa obično prelazi u tabor pobjednika, u ovom slučaju Zorana Milanovića.

A ako se splitski gradonačelnik kojim slučajem ipak uspije ugurati u predsjedništvo stranke, idući korak bio bi mu pokušaj pomirbe s predsjednikom.

Neslužbene informacije da u niskom startu Baldasarov konačni pad čekaju trojica kandidata željnih preuzeti gradski ogranak: to su donedavni pomoćnik ministra uprave zadužen za e-hrvatsku i šef SDP-ove kampanje na jugu Darko Parić, zatim ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski i pročelnik Carine u Splitu Stiven Vladislavić.

Sva trojica dosta su aktivna unutar stranke i svjesna da vrijeme curi budući da godinu dana uoči lokalnih izbora SDP uživa u najmanju ruku oskudnu javnu podršku. Iz cijele priče navodno je potpuno ispao Ranko Ostojić: njega zanima samo ulazak u Predsjedništvo SDP-a, a na samom terenu više nema nikakvih ambicija. Što je, s obzirom na gubitak svih triju izbora i luzerski imidž koji ga zbog toga prati, prilično mudra odluka.