zeleno-lijevi blok

Bakić izračunao koliko koštaju besplatni obroci za 310 tisuća osnovnoškolaca: Treba osigurati oko 800 milijuna kuna

11.09.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Zastupnik Zeleno-lijevog bloka Damir Bakić u petak je javno podržao inicijativu „Pravo svakog djeteta na besplatan školski obrok“ koja je, kaže, usmjerena prema Vladi s idejom da to pitanje uklopi u nacionalne prioritete i nađe potrebna sredstava za nju

Bakić je izračunao da bi za besplatne obroke za 310.000 osnovnoškolaca trebalo osigurati oko 800 milijuna kuna. Taj novac je moguće naći kombiniranjem proračunskih stavki i korištenjem europskih fondova, rekao je Bakić u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Upozorio je na podatke ioz istraživanja da gotovo četvrtina učenika osnovnih škola u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva, pa osiguranje i dostupnost školskih obroka nije samo pitanje zdravlja, nego i pitanje elementarne jednakosti i solidarnosti.

Čim prije novi natječaj za energetsku obnovu

Predrag Štromar (HNS) apelirao je da se čim prije otvori novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Podsjetio je da su se 1. rujna predavali zahtjevi za takvu obnovu, a interes je ogroman, puno veći od osiguranih sredstava.

Čak 12.000 ljudi prikupilo je dokumentaciju, uspjelo ih se prijaviti oko 7000, a tek njih 30 do 35 posto dobit će subvenciju, rekao je Štromar pozvavši da se čim prije osigura još sredstava i otvori novi natječaj, ali bez traženja nove dokumentacije, koja košta po 2500 kuna.

Katarina Nemet (IDS) upozorila je na problem bespravne gradnje, navodeći da je stanje na terenu svakog dana sve gore.

"Pojedinci se ponašaju doslovno kao da se zakoni na njih ne odnose, odaberu gdje žele graditi pa grade. Neshvatljivo je da državna vlast i dalje gura glavu u pijesak, a lokalna je nemoćna", rekla je zastupnica.

Podsjetila je da su gradonačelnici 10 istarskih gradova proljetos deklaracijom pozvali resorno ministarstvo da se omogući ustrojavanje gradskih inspekcijskih službi, kako bi oni koji su bliže terenu mogli brzo reagirati.

To bi bio pravi primjer decentralizacije, kaže Nemet i ističe da se Državni inspektorat nije pokazao učinkovitim u sprječavanju bespravne izgradnje.