'HRVATSKI DAN' U BEOGRADU

Bajs: Severina će mamiti srpske turiste

25.01.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Ministar turizma u Splitu je svjedočio potpisivanju čak 94 'ugovora o reklamiranju', koji će poslužiti kao subvencija za dovođenje gostiju u Hrvatsku zračnim putem

Ministar turizma Damir Bajs pronašao je način kako izbjeći kruta pravila Europske komisije i subvencionirati dovođenje turista u Hrvatsku zračnim putem: u splitskoj zračnoj luci u utorak je potpisao 94 ugovora kojima je za ovu svrhu utrošeno osam milijuna eura. Po planu koji je predstavio, u Hrvatsku će ove godine zrakoplovima doći oko 650 tisuća gostiju, za četvrtinu više nego lani.

'Prošle godine imali smo potporu po dovedenom putniku, ali je na to osjetljiva Europska komisija pa smo sada uskladili program tako da mi kupujemo oglasni prostor promovirajući destinacije u Hrvatskoj u tim programima, da bi interes organizatora putovanja bio veći u prodaji onoga što se odnosi na Hrvatsku', kazao jer Bajs. Drugim riječima, umjesto potpore po prevezenom putniku prijevoznici će novac dobiti za reklamiranje. Program se zove 'Krila Hrvatske'.

Višesatna ceremonija potpisivanja gotovo stotinu ugovora između Hrvatske turističke zajednice, županijskih turističkih zajednica, turoperatora i turističkih agencija Bajsu je bila prilika i da se pohvali pripremama za sljedeću turističku sezonu – bit će, kazao je, teško jer cijela Europa očekuje rast od tek dva posto. Hrvatska bi se po njemu trebala zadovoljiti ponavljanjem rezultata iz prošle sezone, kada je svaki 45. europski putnik došao u Hrvatsku.

'Bez novih avio-linija teško da bi bilo koji turist došao u Hrvatsku umjesto u Tunis, zato će nakon potpisivanja ovih ugovora neki svjetski avioprijevoznici prvi put doći u Hrvatsku', komentar je ministra turizma na upit može li kriza u ovoj sjevernoafričkoj državi popraviti hrvatski turistički rezultat.

Bajs je najavio da će Hrvatska turistička zajednica ove godine smanjiti promociju na sajmovima u inozemstvu, da će se posebna pažnja obratiti na promociju u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji i Češkoj, ali i da će se od ove godine agresivnije nastupiti u Turskoj, Rusiji, Ukrajini i Poljskoj, gdje će se organizirati 'Hrvatski turistički dani'.

Ove godine očekujemo i znatan porast turista iz Srbije, pa će Hrvatska biti zemlja partner na beogradskom turističkom sajmu krajem veljače.

'U Beogradu ćemo organizirati 'Hrvatski turistički dan', nastupit će Severina i splitska klapa Iskon', zadovoljno je najavio Bajs.