IZDAŠNI MINISTAR

Bajs donirao 500.000 kuna

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 31.08.2011 17:00
  • Objavljeno 31.08.2011 u 16:37
Damir Bajs i Vesna Bedeković

Damir Bajs i Vesna Bedeković

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Boraveći danas u Virovitici, Bajs je potpisao i ugovor o sufinanciranju Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, te je, donacijom od 500 tisuća kuna, Ministarstvo podržalo obrazovanje potrebnog turističkog kadra. Ova škola provodi i stručni studij menadžmenta za ruralni turizam, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj

Neiskorišteni dio Hrvatske, bar kada je o turizmu riječ, zasigurno je njegov kontinentalni dio – od ukupnog prihoda ostvaruje svega pet posto.

Iako prvi statistički pokazatelji govore da je turistička sezona bila dobra, da je u prvih sedam mjeseci zabilježeno 6,2 milijuna dolazaka – što je porast od osam posto u odnosu na prošlu godinu, a za 6,3 posto povećan je i broj noćenja, hrvatski turizam, smatra tako ministar Damir Bajs, može ponuditi daleko više.

Njegov razvoj u dogledno bi vrijeme trebao postati naročito očit u kontinentalnim dijelovima Hrvatske gdje bi, po uzoru na, recimo, Austriju, znatan broj ljudi od njega mogao živjeti ili ostvarivati dodatne prihode. Za 2011. godinu planirano je 13,5 milijuna kuna potpore nerazvijenim područjima kako bi se na njima stvorili uvjeti za turističku ponudu prirodne, povijesne, kulturne, tradicijske i druge baštine.

U suradnji s privatnim i javnim sektorom, Ministarstvo je za stvaranje novih turističkih proizvoda, što uključuje izlete, ture ili paket aranžmane, izdvojilo 2,9 milijuna kuna.

Za programe 'Upoznaj Hrvatsku' i 'Ostani u Hrvatskoj' početkom je godine pristigao 131 zahtjev, ukupne vrijednosti od 6,2 milijuna kuna, čime je obuhvaćeno gotovo 50 tisuća gostiju. Tu su i programi kreditiranja razvoja seoskog turizma, bespovratne financijske potpore za različite turističke sadržaje.

Boraveći danas u Virovitici, Bajs je potpisao i ugovor o sufinanciranju Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, te je, donacijom od 500 tisuća kuna, Ministarstvo podržalo obrazovanje potrebnog turističkog kadra. Naime, ova škola provodi i stručni studij menadžmenta za ruralni turizam, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj. Prema riječima dekanice Vesne Bedeković, pohađa je 780 studenata, od čega 440 redovnih i 340 izvanrednih, iz desetak županija Hrvatske, pa čak i iz Istre.

Ministarstvo turizma je za Virovitičko-podravsku županiju, podržavajući ukupno 93 projekta, od 2008. do 2010. izdvojilo više od 3,7 milijuna kuna bespovratnih financijskih potpora razvojnim turističkim projektima. Pritom se naročito ističu projekti unutar programa Baštine u turizmu, Zelene brazde i Manifestacije u turizmu.

Potpisivanju ugovora o sufinanciranju svjedočio je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs poručivši da nema uspješnog turizma bez obrazovanog turističkog radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi